Cauta

Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare

Anul acesta, Ministerul Energiei plătește, din nou, bani grei din bugetul de austeritate, ca să-și instruiască, pe la hoteluri, angajații. Culmea este că noțiunile, pe care aceștia trebuie să și le însușească timp de 5 zile, sunt unele elementare, sau ar trebui să fie elementare pentru funcționarii publici ajunși la nivel ministerial. Printre lucrurile pe care aceștia le vor învăța se numără atribuțiile și responsabilitățile din sectorul public, comunicare și transparență decizională. 

Luând exemplul lui Virgil Popescu, din 2022, actualul ministru al Energiei a decis și el să ”școlească” circa 86 de angajați, cam în aceleași noțiuni de bază pentru funcționarii publici ministeriali.

Astfel, cursurile de formare profesională din acest an îi vor pregăti pe bugetari în domenii precum protecția datelor cu caracter personal, profilare și decizii automate transfer date UE/non UE, atribuții și responsabilități în sectorul public, audit intern, administrația publică în contextul Codului Administrativ, controlul intern managerial, managementul resurselor umane în sectorul public, funcția publică și cariera în sectorul public, domeniul financiar-buget contabilitate publică, achiziții publice, accesarea și implementarea proiectelor cu finanțare externă 2021-2027, legalitatea actelor contractelor publice, legislație specifică instituțiilor publice, comunicare în sectorul public, managementul documentelor și transparență decizională.

La finalul celor 5 zile de curs, a câte 8 ore pe zi, prestatorul de servicii va evalua cunoștințele dobândite și va emite certificate de  participare în care se vor preciza competențele dobândite. ”Obiectivul contractului de prestări servicii este creșterea și diversificarea competențelor profesionale, prin inițierea, perfecționarea sau specializarea angajaților ministerului  în domenii identificate ca fiind prioritare.  Domeniile aferente formării profesionale au fost consemnate în raportul de evaluare a performanțelor profesionale individuale și completate în necesarul de formare profesională pentru a acoperi lacunele rezultate din modificările legislative în domeniile de competență ale salariaților, precum și din eventualele modificări ale atribuțiilor prevăzute în fișele postului”, susține Ministerul Energiei.

Un fleac. Peste 200.000 de lei

Cum la Energie nu este austeritate, costurile acestor cursuri vor fi de 209.840 lei, din care 86.000 de lei pentru servicii de pregătire profesională și 123.840 lei pentru cazare și masă pentru 5 zile și 5 nopți. În cerințele din anunțul de participare, ministerul cere ca spațiile de instruire să se afle în incinta unității de cazare și masă, cu o capacitate de minimum 20 de locuri, și să se asigure respectarea măsurilor impuse de conjunctura actuală, adică distanțarea fizică și materiale dezinfectante, semn că lui Sebastian Burduja nu i-a spus nimeni că pandemia s-a încheiat și oficial.

”În oferta tehnică se va menționa micul dejun inclus pe perioada de instruire, precum și valoarea meniului zilnic conform fișei de cont de 100 de lei pe zi. Pentru spațiul de cazare și sala de mese, prestatorul va prezenta 2-3 fotografii relevante odată cu oferta”, se mai precizează în anunț. Totodată, printre solicitările pentru prestator, se numără și asigurarea spațiului deschis în sala de cursuri, fără obstacole care să obstrucționeze accesul vizual al participanților, ferestrele sălii să fie dotate cu jaluzele sau draperii, aer condiționat, precum și asigurarea de apă și cafea în pauze, regăsite în costul cursului.

Re-reciclare

În 2022, fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a cumpărat și el astfel de servicii de formare profesională, pentru 100 de angajați, pentru care a plătit, din banii ministerului, 225.000 de lei. Anunțul de atunci al lui Virgil Popescu seamănă izbitor de mult cu al lui Sebastian Burduja. Tot cu rapoartele de evaluare a performanțelor profesionale și tot cu lacunele identificate. Chiar și domeniile de instruire enumerate în caietul de sarcini sunt aproape identice, cu schimbări nesemnificative pe ici-colo, ca să nu fie copy-paste în toată regula.

Ultimele stiri

  • Cu ce amendă s-a ales un șofer prins gonind cu 240 km/oră pe A3. „A intenționat să devină pilot de curse”
  • Îndoctrinați de mici. Guvernul pregătește, în școli, o armată de activiști de mediu
  • Timpul schimbărilor: de ce alegerile sunt importante pentru europeni și pentru restul lumii
  • Impozitarea marilor averi, frecție la piciorul de lemn
  • FACIAS câștigă procesul împotriva Guvernului, care refuză să elaboreze normele de aplicare pentru Legea Tinerilor
  • Caz înfiorător în județul Bacău! Cioban obligat să stea cu picioarele în găleţi cu ciment, dintr-un motiv incredibil/Ce a urmat – FOTO
  • Big Tech și-a găsit, în sfârșit, nașul?
  • Bântuie foametea. Cine alimentează crizele alimentare
  • Ne-am scos. Împăratul Traian de la Murfatlar o susține pe Clotilde
  • Sacrosantul dolar: o nouă idilă între Trump și miliardari
  • Exit mobile version