Cauta

Maxim istoric. De ce prețul aurului a atins un nou record

Prețul aurului este impulsionat de așteptările privind reducerea dobânzilor din SUA și de cererea din China

Prețul aurului a continuat să crească și a atins luni un nou nivel record, impulsionat de așteptările privind reducerea dobânzilor din SUA și de cererea din China.

Cotația spot a urcat până la maximumul istoric de 2.265,73 dolari uncia, în creştere cu 1,6% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei de joi, după ce a stabilit deja o serie de recorduri în sesiunile recente. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu peste 2% pentru a se tranzacționa la 2.286,39 dolari pe uncie.

“Este un moment foarte interesant pentru aur”

“Este un moment foarte interesant pentru aur”, a declarat Joseph Cavatoni, strateg de piață la World Gold Council, pentru CNBC. “Traderii așteaptă reduceri ale ratei dobânzii din partea Rezervei Federale americane”. Pieţele financiare estimează că există 61% şanse ca Fed să reducă dobânzile în luna iunie.

Statistica arată că inflaţia de bază în SUA, indicatorul preferat urmărit de Fed când vine vorba de presiunile inflaţioniste, a scăzut în luna februarie în timp ce consumul a crescut. Prin urmare, există  argumente pentru o reducere a costurilor cu împrumuturile, desi banca centrală americană adoptă o poziție prudentă.

Fed a rămas nemișcată în ceea ce privește ratele dobânzilor la finalul recentei ședințe din martie, dar și-a menținut prognoza privind trei reduceri în acest an.

Prețul aurului tinde să aibă o relație inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele scad, aurul devine mai atractiv în comparație cu activele cu venit fix, cum ar fi obligațiunile.

JPMorgan Chase  a estimat luna trecută că preţul unciei de aur ar putea ajunge la 2.500 de dolari în acest an, în timp ce analiştii de la Goldman Sachs Group prognozează 2.300 de dolari.

Conform analiștilor de la Bloomberg, mai multe date pozitive au dus la o creştere cu aproximativ 14% a cotaţiei aurului începând de la mijlocul lunii februarie,  Perspectiva relaxării politice monetare a marilor bănci centrale, precum şi tensiunile crescute din Orientul Mijlociu şi Ucraina, au susţinut această creştere.

China, motorul cererii

Au existat de asemenea achiziţii semnificative de aur din partea băncilor centrale, în special în China. “Investitorii privați au fost atrași de aur deoarece economia Chinei se confruntă cu probleme, iar sectorul imobiliar nu a ieșit din criză”, precizează Caesar Bryan, manager de portofoliu la compania de gestionare a investițiilor Gabelli Funds.

China este principalul motor atât pentru cererea de consum, cât și pentru achizițiile de aur ale băncilor centrale, potrivit datelor World Gold Council.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version