Cauta

Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an

Organismele internaționale prognozează o redresare puternică a schimburilor comericale, după o încetinire în 2023

Potrivit organismelor internaționale, creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în 2024, pe măsură ce inflația se va atenua, iar o economie americană în plină expansiune va contribui la stimularea activității.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional și Organizația Mondială a Comerțului prognozează o revenire puternică a fluxului de produse,  după o încetinire în 2023 determinată de inflație, de creșterea bruscă a ratelor dobânzilor și de cererea slabă.

Comerțul crește în paralel cu redresarea  economică generală

Conform OCDE, se așteaptă ca schimburile comerciale mondiale de bunuri și servicii să crească cu 2,3% în acest an și cu 3,3% în 2025. Această cifră se compară cu o creștere de doar 1% anul trecut. Clare Lombardelli, economist-șef al OCDE, a precizat că o mare parte din această creștere se datorează unei „redresări ciclice”, deoarece comerțul crește în paralel cu redresarea  economică generală.

Schimburile comerciale a contribuit deja la stimularea celor mai mari economii ale UE în primul trimestru din 2024. Zona euro crescut cu 0,3% față de perioada precedentă de trei luni, cel mai puternic nivel din trimestrul al treilea din 2022.

În cea mai recentă ediție a World Economic Outlook, FMI a prezis, de asemenea, că creșterea volumului comerțului mondial va atinge 3% în 2024. OMC, care nu oferă previziuni pentru comerțul cu servicii, se așteaptă ca schimburile de bunuri să crească cu 2,6%, după ce anul trecut au scăzut cu 1,2%.

Expansiunea din China și SUA a ajutat creșterea anuală a comerțului cu bunuri să urce la 1,2% în februarie față de o de 0,9% în luna precedentă și marcând o revenire bruscă de la o contracție de 3,5% în septembrie 2023.

Riscuri geopolitice

Totuși, creșterea comerțului mondial nu va atinge nivelurile anterioare pandemiei. Volumul schimburilor de bunuri și servicii a crescut cu o rată medie anuală de 4,2% între 2006 și 2015, arată cifrele FMI.

OCDE, FMI și OMC au avertizat cu privire la riscurile pentru comerț cauzate de tensiunile geopolitice și conflictele regionale, în timp ce guvernele se concentrează pe securitatea națională, pe autosuficiență și pe susținerea companiilor naționale.

Fluxurile comerciale între blocurile de țări aliniate geopolitic au crescut cu 4% mai lent decât comerțul în interiorul acestor blocuri de la invazia Rusiei în Ucraina.

Alegerile din SUA se adaugă la lista de incertitudini privind comerțul mondial în anul următor.  Fostul președinte Donald Trump s-a angajat să impună o majorare cu 10 puncte procentuale a tarifelor vamale pentru toți partenerii comerciali ai SUA dacă va fi reales, lăsând să se înțeleagă că va aplica sancțiuni și mai severe importurilor chinezești.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Suedia: un paradis socialist plin de miliardari
  • Cina memecoin. Tump oferă ”cea mai exclusivă invitație din lume”
  • China ar trebui să consume mai mult, iar SUA mai puțin?
  • Aurul ilicit: goana mortală
  • Președinte avem, mai lipsește un Guvern. PSD negociază cu pistolul pe masă
  • Fondul de rezervă al Guvernului, folosit pentru închiderea minelor
  • Legenda Barcelonei îl taxează dur pe Szczesny: „E bolnav! Are nevoie de ajutor, nu de aplauze”
  • „Cel mai bun atacant român”, tot mai aproape de un vis: La Liga la orizont?!
  • America, de la eliberator la proprietar în căutare de chirie
  • Exit mobile version