Volumul comerțului mondial a scăzut în cel mai rapid ritm anual din ultimii aproape trei ani, potrivit unor date atent monitorizate care semnalează că majorarea ratelor dobânzilor începe să afecteze cererea globală de bunuri.
Volumele schimburilor comerciale au scăzut cu 3,2% în iulie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, cea mai abruptă scădere de la primele luni ale pandemiei de coronavirus din august 2020.
Cea mai recentă cifră din World Trade Monitor, publicată de Biroul olandez pentru analiza politicilor economice, sau CPB, a urmat unei contracții de 2,4% în iunie și s-a adăugat la dovezile conform cărora creșterea globală încetinește.
Și producția industrială globală a scăzut cu 0,1% din cauza unui declin puternic în Japonia, zona euro și Marea Britanie.
După ce a cunoscut un boom în timpul pandemiei, cererea de exporturi de bunuri la nivel mondial a slăbit pe fondul inflației, al unor creșteri bruște ale ratelor de către băncile centrale ale lumii în 2022 și al unor cheltuieli mai mari pentru serviciile interne, pe măsură ce economiile s-au redeschis după blocaje.
Întoarcerea în ceea ce privește volumul exporturilor a fost generalizată, majoritatea țărilor lumii raportând o scădere a volumelor comerciale în iulie.
China, cel mai mare exportator de bunuri din lume, a înregistrat o scădere anuală de 1,5%, zona euro o contracție de 2,5%, iar SUA o scădere de 0,6%.
Indicele S&P Global al managerilor de achiziții, care urmărește noile comenzi la export, a indicat o contracție puternică în lunile august și septembrie în SUA, zona euro și Regatul Unit.
Economiștii se așteaptă în prezent ca volumul exporturilor din zona euro să rămână stabil pe parcursul anului, după ce la începutul anului prognozau o expansiune de 2 %.
Este puțin probabil ca băncile centrale să reducă costurile de împrumut până când nu vor exista mai multe dovezi că presiunile subiacente asupra prețurilor au fost limitate.
Analiștii consideră că lipsa unei relaxări a creditării va continua să slăbească exporturile. Cererea pentru importurile de bunuri care sunt adesea cumpărate folosind fonduri împrumutate ar slăbi cel mai mult, spune Ariane Curtis, economist global la firma de consultanță Capital Economics.
Experții companiei financiare Jefferies susțin că o încetinire în fiecare economie majoră în trimestrele următoare va avea implicații directe asupra comerțului.
De asemenea, tensiunile geopolitice au afectat schimburile comerciale. În cea mai recentă perspectivă economică, OCDE a evidențiat modul în care restricțiile și sancțiunile au limitat vânzările la export din 2018.
„Fragmentarea geoeconomică și trecerea la politici protecționiste ar reduce câștigurile din comerțul mondial și ar afecta standardele de viață, în special în țările și gospodăriile cele mai sărace”.