Cauta

Majorarea dobânzilor, boierie pentru bănci

Creșterea costurilor de împrumut stimulează profiturile băncilor din întreaga Europă

Ratele ridicate ale dobânzilor stimulează profiturile băncilor din întreaga Europă, în timp ce bancherii din Marea Britanie pot aștepta cu nerăbdare un alt tip de impuls: un plafon pentru bonusurile lor este aruncat la gunoi.

Potrivit Financial Times, Deutsche Bank a prognozat joi cele mai mari venituri anuale din ultimii șapte ani, având în plan creșterea dividendelor și răscumpărări de acțiuni în următorii doi ani. Profitul înainte de impozitare din trimestrul al treilea al celui mai mare creditor din Germania a crescut cu 7%, la 1,7 miliarde de euro.

Santander, cel mai mare creditor din Spania, a raportat o creștere a profitului net cu 20%, la 2,9 miliarde de euro. În ceea ce va fi probabil o temă comună în sezonul de raportare din acest an, venitul net din dobânzi – diferența dintre banii pe care creditorii îi obțin din împrumuturi și cei plătiți pentru depozite – a crescut cu 16%.

UniCredit, a doua cea mai mare bancă din Italia, a raportat un salt de 36% al profitului net, la 2,3 miliarde de euro, și și-a îmbunătățit prognoza privind veniturile nete.Va pune deoparte 1,1 miliarde de euro ca „rezerve nedistribuibile” pentru 2024 în loc să plătească impozitul unic, într-o mișcare despre care analiștii au spus că ar putea crea o tendință pentru alți creditori.

Profiturile în creștere din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor au determinat guvernul de dreapta al Italiei să anunțe în august impozitul pe profitul excepțional, dar măsurile au fost diluate de mai multe ori în urma unei reacții negative a investitorilor.

În Marea Britanie, Lloyds – cel mai mare creditor al națiunii și considerat un indicator al economiei – a depășit, de asemenea, previziunile, raportând un profit înainte de impozitare de 1,9 miliarde de lire sterline pentru trimestrul al treilea, ajutat de o scădere a creditelor neperformante, precum și de contextul ratelor ridicate. Profitul Barclays este de 1,3 miliarde de lire sterline.

În plus, bancherii Barclays, împreună cu restul colegilor lor din Marea Britanie, ar putea beneficia de recompense mai mari după ce autoritățile de reglementare au eliminat miercuri plafonul bonusurilor moștenite de la UE ca parte a efortului post-Brexit de a stimula City of London.

Regula limita bonusurile la dublul salariului de bază pentru angajații băncilor și ai firmelor de investiții, cu scopul de a-i descuraja să își asume riscuri excesive.

Ultimele stiri

  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version