Economia Italiei a revenit în sfârșit la nivelul maxim înregistrat înainte de criza financiară. Revenirea la punctul de plecare a durat cu peste un deceniu mai mult decât în cazul majorității celorlalte economii avansate.
Istat, biroul de statistică al Italiei, a anunțat că economia a crescut mai puternic decât se credea anterior. Pentru 2023, producția a urcat cu 0,7 %, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât se estimase anterior. Cu toate acestea, în 2022, economia a crescut cu 4,7 %, cu 0,7 puncte procentuale mai mult.
„Ca urmare a revizuirii, volumul PIB din anul trecut s-a situat pentru prima dată la un nivel mai mare decât maximul atins înainte de criza financiară din 2008”, precizează Istat. Conform noilor date, PIB-ul Italiei este acum cu 0,2% mai mare decât vârful atins în 2007.
Redresare cu întârziere
Atingerea nivelului de producție din 2008 „este o veste bună pentru Italia”, a declarat Samy Chaar, economist șef la banca Lombard Odier, pentru Financial Times. ”Este o veste bună și pentru sustenabilitaea datoriei Italiei”.
Istat a menționat că a revizuit în scădere deficitul public al Italiei raportat la PIB, ca urmare a unei economii mai mari. Dar, în multe privințe, această etapă este o reamintire a cât de slabă a fost redresarea sa economică în comparație cu alte economii avansate.
Canada și SUA au atins deja în 2010 nivelurile de producție din 2007. În 2023 volumul producției în SUA a fost cu o treime mai mare decât atunci. Germania și Franța au atins acest prag în 2011, iar economiile lor sunt acum cu aproximativ 15 % mai mari decât în 2007. Economia Regatului Unit era mai mare decât în 2007 în urmă cu un deceniu și a crescut acum cu 18% față de acel nivel.
De fapt, economia Italiei nu este cu mult mai mare decât la începutul secolului, comparativ cu o expansiune de 60 % pentru SUA, o creștere de 30 % pentru Franța și Germania și de 40 % pentru Regatul Unit.
Acesta este rezultatul unei stagnări prelungite a productivității, a susținut Chaar, care a atribuit tendința unei „lipse de investiții și inovare”, cuplată cu un cadru politic „inadecvat”.
Biroul de statistică a arătat că creșterea Italiei din ultimii trei ani a fost favorizată de scutirea fiscală generoasă pentru îmbunătățirile aduse locuințelor, introdusă în 2020, investițiile crescând cu 32% între 2019 și 2023.
Chaar a adăugat că economia beneficiază de creșterea salariilor reale, deoarece inflația a scăzut de la nivelul maxim al ultimului deceniu din 2022, precum și de programul de investiții Next Generation al UE.