Cauta

Mai are loc Ucraina în comerțul UE?

Cu riscul de a-și pierde accesul privilegiat la piața UE în iunie, Ucraina se străduiește să obțină o prelungire a suspendărilor tarifare care au contribuit la menținerea economiei sale pe linia de plutire

Cu riscul de a-și pierde accesul privilegiat la piața Uniunii Europene în iunie, Ucraina se străduiește să obțină o prelungire a suspendărilor tarifare care au contribuit la menținerea economiei sale pe linia de plutire.

În timp ce Kievul face presiuni pentru claritate, liderii europeni trag de timp, prinși între promisiunea de solidaritate continuă, poziția schimbătoare a lui Donald Trump și liniștirea fermierilor de acasă, scrie Politico. Trump a semnalat că sprijinul SUA pentru Ucraina nu mai este asigurat și l-a numit pe Volodimir Zelenski un ”dictator”.

Grupurile agricole europene nu sunt protejate

Reducerile tarifare ale UE, cunoscute sub denumirea de măsuri comerciale autonome, au fost introduse în 2022, oferind sprijin pentru Ucraina. Dar au devenit un punct de tensiune, Polonia și Franța conducând eforturile de a impune măsuri de salvgardare în 2024 pentru șapte produse agricole „sensibile”, inclusiv zahăr și păsări de curte, limitând importurile scutite de taxe vamale.

Acum, când reducerile tarifare urmează să expire la 5 iunie, iar liderii UE s-au angajat să actualizeze în schimb termenii unui acord comercial din 2016, grupurile agricole europene susțin că măsurile de protecție existente sunt insuficiente. Franța, Germania și Polonia insistă că agricultorii lor nu pot concura decât dacă Bruxelles-ul intervine mai agresiv.

În plus față de tensiuni, sectorul agricol al Ucrainei și-a revenit mai repede decât se aștepta. Producătorii au recâștigat rutele de export de la Marea Neagră și s-au adaptat la condițiile de război.

Dacă  negocierile comerciale privind exporturile industriale au decurs fără probleme, exporturile agricole – care reprezintă peste jumătate din exporturile totale ale Ucrainei – rămân extrem de controversate. Relansarea agriculturii ucrainene alimentează îngrijorarea unor state UE că importurile nerestricționate ar subcota producătorii locali.

Polonia se află în centrul dilemei. Deși prim-ministrul Donald Tusk a înlăturat partidul naționalist Lege și Justiție în urmă cu peste un an, poziția sa pro-ucraineană este temperată de protestele agricultorilor.

Având în vedere alegerile prezidențiale din mai, guvernul centrist al lui Tusk se teme să nu își îndepărteze alegătorii din mediul rural, dar este, de asemenea, pe punctul de a bloca perspectivele comerciale mai largi ale Ucrainei.

„Pentru moment, vedem o viziune ambiguă din partea Comisiei Europene și a UE cu privire la viitoarele noastre relații comerciale”, a declarat  ministrul ucrainean al agriculturii, Vitali Koval, adăugând că această incertitudine împinge Kievul să privească dincolo de Europa  către piețe precum Africa și Orientul Mijlociu.

Ultimele stiri

  • Caricatura Zilei
  • Din toamnă încep operațiunile de extindere a Parcului Tudor Arghezi
  • Horoscop 3 iulie 2025 – Sentimentele tale sunt profunde
  • Alege ce citești
  • Trump distruge Serviciile secrete americane
  • Artizanii indieni de încălțăminte profită de scandalul sandalelor Prada
  • Sluga Nicușor Dan ne bagă în război cu Rusia!
  • Măsurile fiscale anunțate de premierul Bolojan
  • Verdict al sindicaliștilor. Măsurile Guvernului vor închide industria de apărare
  • Polițiștii acuză MAI că vrea să le prelungească, pe șest, vârsta de pensionare
  • Exit mobile version