Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are în vedere o restructurare majoră a personalului pentru a-și extinde controlul asupra fondului comun de 1,2 trilioane de euro al Uniunii Europene.
În urma reorganizării, aproape 200 de oficiali din departamentul de reformă al Comisiei urmează să fie fuzionați cu divizia responsabilă de fondul financiar post-pandemic al UE, conform Politico. Reforma propusă vizează facilitarea extinderii modelului „cash-for-reforms”, aplicat inițial fondului, la următorul buget pe șapte ani, care urmează să intre în vigoare în 2028.
Dar ar ajuta-o și pe von der Leyen să-și consolideze puterea asupra distribuțiilor bugetare prin întărirea unității de recuperare, pe care o supraveghează direct. Potrivit noilor reguli propuse de ea, țările ar trebui să implementeze reforme economice esențiale în schimbul accesului la partea lor de finanțare din partea UE.
Transferul puterii
Pentru a-și realiza viziunea, doamna Ursula a sugerat crearea unor planuri personalizate pentru fiecare țară, care să lege plățile de reforme și investiții.
Propunerea Comisiei care prevede astfel de reforme, prezentată în a doua jumătate a anului viitor, ar trebui să fie aprobată în continuare în unanimitate de toate cele 27 de state membre ale UE.
În practică, remanierea în prima sa fază ar putea vedea Comisia fuzionând departamentul său preexistent de 192 de membri pentru reforme ― cunoscut sub numele de DG Reform ― cu unitatea de recuperare care operează în prezent sub controlul președintei.
Însă personalul fondului de recuperare este, de asemenea, așteptat să fie redistribuit pentru a supraveghea planurile de „cash-for-reforms” ale țărilor odată ce programul lor actual expiră în 2026.
Funcționarii cred că această mutare ar transfera puterea către von der Leyen în detrimentul comisarului pentru fonduri regionale, care în prezent controlează departamentul de reforme.
Speculațiile cu privire la o posibilă restructurare sau închidere a DG Reform au apărut pentru prima dată în iunie, după ce departamentul nu a reușit să numească un succesor după plecarea celui mai înalt funcționar public, fostul director general Mario Nava.
Fondul dedicat al departamentului dispune de 864 de milioane de euro pe parcursul a șapte ani, expirând în 2027, și a susținut până acum aproximativ 1.800 de proiecte, de la reforme fiscale la reforme educaționale.
Criticii spun că sprijinul financiar ajunge adesea în mâinile consultantilor și, din ce în ce mai mult, ale organizațiilor internaționale pentru a produce studii despre cum să se realizeze reformele.
„Este un bancomat”, a spus un oficial al Comisiei, menționând că fondul ocolește guvernele naționale și predă banii direct grupurilor de reflecție sau organismelor internaționale precum OCDE. Oricum ar fi, Ursula von der Lyen își asigură rapid accesul la toate pârghiile de conducere ale Uniunii Europene.