Cauta

Economie, conflicte, geopolitică: marile confruntări ale elitei financiare mondiale

Un amestec de creștere economică încetinită, inflație încăpățânată, rate ale dobânzii și niveluri ridicate ale datoriei și riscuri geopolitice care vor zgudui piețele

În timp ce elita financiară mondială se va reuni la Washington pentru reuniunile Fondului Monetar Internațional, ale Băncii Mondiale și ale Grupului celor 20, se va confrunta cu un amestec de creștere economică încetinită, inflație încăpățânată, rate ale dobânzii și niveluri ridicate ale datoriei și riscuri geopolitice care vor zgudui piețele.

Analiștii americani văd acum o încetinire a activității globale în acest an până la 2,9% – o îmbunătățire de 0,2 puncte procentuale față de decembrie, în ceea ce numesc o „mare evadare” – dar încă „mult sub ritmul de dinaintea pandemiei”.

În acest context, investitorii vor urmări îndeaproape participanții cheie la reuniuni. Printre vorbitorii programați se numără președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, ministrul britanic al Finanțelor, Jeremy Hunt, precum și șefii Băncii Centrale Europene, Băncii Japoniei și Băncii Angliei.

Războiul Rusiei din Ucraina a intrat în al treilea an, sprijinul militar al SUA fiind pus sub semnul întrebării. Între timp, războiul dintre Israel și Hamas din Gaza riscă să încline Orientul Mijlociu într-o conflagrație mai amplă.

Ambele conflicte, care se învârt în jurul unora dintre cei mai mari furnizori de petrol din lume, fac să crească prețurile la energie, un semn îngrijorător pentru cei care luptă împotriva inflației.

Fragmentarea economiei într-un „ deceniu lent și dezamăgitor”

FMI a tras un semnal de alarmă cu privire la fragmentarea economiei mondiale determinată de geopolitică. Divizarea este, în linii mari, între SUA și Uniunea Europeană, pe de o parte, și China și Rusia, pe de altă parte – Sudul global fiind principalul câmp de luptă pentru afaceri și influență.

De asemenea, în centrul atenției în săptămâna următoare va fi și problema profundă a datoriilor în rândul mai multor națiuni de pe piețele emergente, care s-au înfruptat timp de aproape două decenii din bani ieftini, în principal din China.

Acum, țările sărace se luptă pentru a redobândi accesul la capital, în timp ce creditorii se luptă pentru partea lor de acțiune, o competiție cu implicații profunde pentru influența Beijingului asupra finanțelor globale.

În SUA și Uniunea Europeană, analiștii se așteaptă la noi date privind posibila reducere a  ratelor dobânzii din partea băncilor centrale. În general, inflația a scăzut în economiile dezvoltate, dar piața muncii rămâne tensionată, cu noi tendințe pentru creșterea salariilor.

FMI își va crește ușor previziunile, care urmează să fie publicate marți, de la actualul 3,1%, în timp ce a avertizat că lumea se îndreaptă către „un deceniu lent și dezamăgitor”.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version