Cauta

Dispare interesul strategic. CFR Marfă, pregătită pentru privatizare militară

Adio, CFR Marfă. Apare CFR NATO

Noua societate de transport marfă pe calea ferată, pe care Ministerul Transporturilor o va înființa, va avea, ca prim scop, asigurarea transporturilor militare NATO pe teritoriul țării noastre. Totodată, aceasta va desfășura activități de interes strategic, preluând transporturile pe timp de criză refuzate de privați. Interesul strategic, însă, va dura doar doi ani, pentru că, după această perioadă, Guvernul o scoate la vânzare.

Carpatica Feroviar S.A, noua societate care va fi constituită pe ”cadavrul” CFR Marfă, compania de stat falimentată de Comisia Europeană, pare, mai degrabă, o privatizare militară a transportului comercial pe calea ferată. Principalul obiect de activitate declarat al viitoarei societăți este asigurarea transporturilor de trupe, echipamente, utilaje, armament, în caz de mobilizare a forțelor armate ale României și ale partenerilor strategici transporturilor militare NATO pe calea ferată.

Pe lângă acestea, Carpatica Feroviar se va ocupa de transportul de ajutor umanitar pentru zonele afectate de conflicte armate, pentru asigurarea cooperării internaționale, și de transportul de cereale, materii prime și combustibil, pentru evitarea unei crize alimentare sau energetice. ”Asigurarea transportului de marfă pe cale ferată reprezintă un serviciu de interes strategic, sincopele în funcționarea acestuia generează perturbări grave în funcționarea principalelor ramuri economice de activitate. Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2023 (pandemia covid-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și conflictele din apropierea granițelor) au accentuat nevoia investițiilor în sectorul feroviar, respectiv importanța existenței unui operator feroviar de stat, apt să execute necondiționat toate transporturile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO”, arată Ministerul Transporturilor.

Doar doi ani de existență

Societatea va avea obligația legală de a asigura transporturile strategice ale statului român, contrabalansându-se riscul de refuz al societăților de transport private de a executa anumite transporturi feroviare sau chiar imposibilitatea acestora de a le prelua, în situații de criză, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre de guvern.

”Însuși termenul de – criză – relevă urgența ce caracterizează necesitatea asigurării unor astfel de servicii de transport, care, în situația imposibilității de a le prelua sau refuzului din partea celorlalte companii private de transport, ar genera întârzieri ce pot afecta siguranța națională și a partenerilor externi”, argumentează Ministerul Transporturilor. Cu toate acestea, existența noi societăți cu capital integral de stat este programată doar pentru o perioadă de doi ani. Și asta pentru că, în proiectul de act normativ se prevede că societatea se va privatiza după  încheierea primilor doi ani financiari, în condițiile legii, prin diminuarea participaţiei statului cu un procent de 20% din valoarea acţiunilor capitalului social iniţial. Acţiunile emise de societate vor fi cotate la bursă şi tranzacţionate liber pe piaţa de capital.

Se vinde tot

Pe perioada în care statul este acţionar majoritar, Carpatica Feroviar S.A va putea vinde active din patrimoniul său persoanelor fizice sau juridice de drept privat, la iniţiativa consiliului său de administraţie şi cu acordul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, cu mandatarea reprezentanţilor săi în adunarea generală a acţionarilor. Statul român a fost obligat de Comisia Europeană să recupereze un ajutor de stat acordat CFR Marfă, considerat ilegal, care a ajuns la peste 3 miliarde de lei. ”Ținând cont de situația în care se regăsește CFR Marfă, față de care obiectivul principal al statului român este rambursarea ajutorului de stat ilegal, se creează nevoia înființării unei noi companii viabile de interes strategic, pentru deservirea nevoilor de apărare a țării. Orice întârziere în adoptarea măsurilor prezentate poate periclita activitatea de transport feroviar de marfă și poate afecta decisiv industriile direct dependente de resursele deținute, iar, în ceea ce privește punerea în aplicare a Deciziei C(2020) 1115 final a Comisiei Europene, crește riscul declanșării procedurii de infringement față de statul român”, se mai precizează în motivarea proiectului de act normativ.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version