Sindicatul Polițiștilor ”Diamantul” a depus în denunț penal împotriva ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, pe care îl acuză de secretizare abuzivă și introducere nelegală de condiții restrictive în Ordinul de Ministru privind aplicarea Art. VIII din OUG nr. 26/2024. Deși ordonanța prevedea sporuri de 30%, ministrul a impus anumite condiții pentru acordarea acestora, astfel că s-a ajuns la procente diferite, pe criterii absurde, prin care polițiștii din stradă iau mai puțini bani decât cei de la birouri și din aparatul central.
Ordonanța de Urgență 26/2024, prin care se acorda un spor la salariu pentru polițiști și militari, a fost dată pentru a detensiona situația explozivă din rândul angajaților MAI, care tocmai se pregăteau de un protest masiv.
Potrivit actului normativ, personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la realizarea și menținerea capacității operaționale a structurilor/unităților, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, beneficiau de o majorare salarială în cuantum de până la 30% din solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază. Perioada, categoriile de personal și mărimea majorării salariale se stabileau prin ordin al conducătorului instituției, se arăta în ordonanță.
”Noi deja programasem să ieșim la proteste pe 25 martie, s-a anunțat un protest masiv al polițiștilor, din cauza nemulțumirilor legate de faptul că nu s-a aplicat Legea salarizării în integralitatea ei. Se apropiau alegerile europarlamentare și ei nu aveau nevoie în acel moment de tulburări sociale. Și atunci, ca să preîntâmpine acest protest, la începutul lunii martie, au chemat toți liderii de sindicate și ne-au anunțat că au găsit o variantă ca totuși să dea niște bani la polițiști. Și așa a apărut acest spor, care ar fi însemnat o majorare a salariului de grad, pe net, între 1.000 și 1.600 de lei. La militari, acest spor se dă în același cuantum, de 30%, pentru toată lumea. Numai la noi, la MAI, cuantumul diferă. În ordonanță nu se spune că sporul se dă diferențiat și nu se spune că se condiționează”, ne-a declarat Vitalie Josanu, președintele Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”.
Criterii subiective
Ordinul ministrului Afacerilor Interne pentru aplicarea ordonanței a fost clasificat abuziv la nivelul „Secret de Serviciu”, deși reglementează un drept salarial al personalului din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, susțin sindicaliștii de la ”Diamantul”, care au depus un denunț penal împotriva ministrului Cătălin Predoiu.
Această clasificare încalcă principiul transparenței salarizării, prevăzut de art. 6 din Legea nr. 153/2017, art 15 si art 33 din legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate precum și Directiva (UE) 2023/970 privind transparența salarială. Totodată, ordinul introduce condiții suplimentare de acordare, restrângere și încetare a majorării salariale, care nu sunt prevăzute de lege și sunt contrare scopului legii, ceea ce încalcă principiul legalității.
”Astfel, în ordinul de ministru s-au introdus criterii nelegale și restrictive, precum: neacordarea dreptului în cazul neparticipării la ședințele de trageri planificate, la pregătirea și evaluarea fizică (din cauza deficitului major de personal, mulți nu reușesc să ajungă), evaluarea medicală anuală și evaluarea psihologică. Totodată, sporul nu este acordat polițiștilor aflați sub efectul unei sancțiuni disciplinare, indiferent de gravitate sau de caracterul definitiv al acesteia, celor cercetați penal pentru infracțiuni comise cu intenție, chiar dacă nu există o hotărâre judecătorească definitivă. În același timp, sporul se va acorda doar în proporție de 80% din valoarea dreptului dacă polițistul obține calificativul bine, ceea ce este absurd, iar cel care are calificativul satisfăcător nu primește nimic, în condițiile unui subiectivism flagrant în acordarea acestor calificative, spun sindicaliștii.
Discriminări majore
Potrivit conducerii Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”, procentajele de acordare a sporului pe structuri au fost arbitrare și discriminatorii, fiind favorizate structuri centrale și de suport, urmărindu-se, printre altele, obținerea unei “egalizări’ a veniturilor personalului unor structuri cu veniturile celor care, prin natura muncii, au program în ture, inclusiv în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbători legale, și care obțineau, astfel, venituri suplimentare față de celelalte structuri. ”Structurile operative de ordine publică și de poliție rutieră – structuri operative care asigură funcțiile principale ale poliției – au procente mai mici de acordare decât structurile (de suport) de evidență operativă. De exemplu, cei de la cazier iau sporul de 14%, iar cei de la dispecerate și de la ordine publică iau 12%. Cei din aparatul central iau toți 30%, adică maximum”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”, Vitalie Josanu.
Șantajul calificativelor
Calificativul „Bine” nu reflectă o performanță deficitară, ci una corespunzătoare, ceea ce face ca aplicarea unei reduceri de 20% asupra majorării salariale să fie lipsită de temei legal și logic, iar calificativul „Satisfăcător” nu echivalează cu incompetența, ci atestă că polițistul își îndeplinește atribuțiile la un nivel minim acceptabil, conform fișei postului, semnalează sindicaliștii. ”Ordinul MAI transformă majorarea salarială într-o recompensă pentru <<excepționalitate>>, deși Art. VIII din OUG nr. 26/2024 nu prevede acest lucru. Majorarea este destinată compensării riscurilor și efortului depus pentru îndeplinirea misiunilor specifice, nu pentru performanță individuală excepțională. Această anomalie, care impune un standard exagerat pentru obținerea unui calificativ, este deosebit de gravă și sub aspectul impactului asupra integrității instituționale. Crearea unui sistem în care funcționarii sunt forțați să negocieze cu superiorii acordarea unui calificativ mai ridicat, nejustificat profesional, pentru a putea beneficia de acest spor, generează un climat de corupție instituționalizată. Această practică conferă superiorului ierarhic un control discreționar asupra subalternilor, permițând abuzuri și impunerea unor ordine ilegale, în schimbul unei evaluări favorabile”, atrage atenția președintele Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”, Vitalie Josanu.