Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat un act legislativ care să le ofere şoferilor, dar şi agenților de Poliţie informaţii clare cu privire la substanţele care pot da rezultate fals pozitive la controalele din trafic.
Autoritățile susţin că avem aceleași aparate ca în Germania.
Discrepanțe mari de la un judeţ la altul
Cătălin Predoiu susţine că acuratețea acestor teste antidrog variază de la un judeţ la altul.
„Noi avem județe în care avem compatibilitate între ce arată DrugTest-ul şi ce spune INML de 100%. Sunt județe unde am 80%-90%, atunci de ce am județe unde am 30% cu același aparat? Eu nu răspund de INML. Testele sunt la fel, aparatul este acelaşi. Problema e la aparat la Ministerul de Interne?
Doi, s-a ridicat pertinent, și eu înțeleg acest lucru, de către public, de către presă, ce facem cu medicamentele (n.r cele care dau rezultate fals-pozitive la DrugTest). Unde e lista?
Vreau să o vedem și în lege, dar nu că vreau eu, ca să nu las cetățeanul să meargă la volan, că iar un ONG m-a interpretat că vreau lege, să nu las… nu, domnule, să meargă. Dar nu e normal ca ceea ce se ridică pertinent, tot de către ONG-uri, tot de cetățeni ca problemă că nu știu ce medicament să iau.
Dacă iau un medicament, s-ar putea să-mi dea la volan. Dincolo de problema cum că mă oprește poliția, nu mai pot să conduc și intru într-un gard sau, mai rău, intru într-un alt cetățean nevinovat.
Nu e normal să știu, nu e normal să mi se spună acest lucru? Eu de asta vreau să spun că trebuie și într-un act normativ ca cineva să-și ia răspunderea și acel act să fie revizuit. Altfel, fiecare face ce vrea”, a spus ministrul Afacerilor Interne la Antena 3.
Cine are prioritate în intersecțiile nedirijate
Veste pentru şoferii lipsiţi de experienţă. Articolele 57, 58 și 59 din Codul Rutier clarifică în mod precis situațiile în care șoferii trebuie să acorde prioritate.
La intersecțiile cu circulație nedirijată, șoferul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care se apropie din partea dreaptă.
Ce spune Codul Rutier 2024 în astfel de situaţii? Că ”la intersecţiile cu circulaţie dirijată, șoferii sunt obligați să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier. Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei”.
De asemenea, în intersecțiile cu circulație nedirijată, șoferii sunt obligați să acorde prioritate vehiculelor care circulă pe șine, conform capital.ro.
Aceste vehicule își pierd prioritatea în cazul în care efectuează un viraj la stânga sau când semnalizarea rutieră din zonă prevede o altă regulă de circulație.
Bai prostule, tu cu militienii tai bagi la puscarie oameni nevinovati, 30%- 100% e diferenta mica?
serios?? o mare balbaiala pe seama soferilor care uemeaza tratamente medicale!! pe care-i pune pe drumuri pentru ca nu au aparate sigure pe test, ca si pe vremea plandemiei unde un aparat care nu are treaba cu detectarea virusilor se utiliza pentru testare virala!!!
Singura țară din uniune care este asemenea Prostie.
De fapt toată țara este făcută praf, în justiție unde plătim pensii speciale, iar dânșii eliberează, hoții cei mari, proxeneți,violatorii etc, învățământ unde profesorii iau note mai mici decât foarte mulți elevi, inclusiv în pensii, unde ne punem pensionarii să stea la rânduri infernale pentru a-și obține drepturile, jurnaliști care anunță majorări de prețuri, înaintea producătorilor .
Dar toate la rândul lor, și mă mir ce căutăm să facem parte din UE