Ucraina ar putea fi nevoită să amâne plata pensiilor și salariilor funcționarilor publici dacă UE și SUA nu vor reuși să livreze ajutorul financiar promis la începutul anului viitor.
Vicepremierul Iulia Sviridenko, care este și ministru al Economiei, tocmai a declarat că o scădere a sprijinului extern ar împinge economia ucraineană înapoi în modul de „supraviețuire”, după ce în 2023 a înregistrat o redresare, cu o creștere a produsului intern brut estimată de FMI la 4,5%.
Guvernul de la Kiev se grăbește să adune bani pentru a plăti serviciile publice după ce finanțarea promisă de cei mai apropiați aliați ai săi nu s-a concretizat. Anul viitor are nevoie de un sprijin extern de 37 de miliarde de dolari.
O solicitare de finanțare de 60 de miliarde de dolari din partea administrației președintelui american Joe Biden rămâne blocată în Congres, în timp ce un pachet de sprijin propus de UE, în valoare de 50 de miliarde de euro pe patru ani, a fost respins prin veto de Ungaria în această lună.
Liderii UE se vor reuni din nou la 1 februarie pentru a încerca să depășească rezistența Ungariei, dar elaborează și planuri alternative pentru a direcționa 20 de miliarde de euro către Kiev, ocolind Budapesta.
Unii oficiali occidentali spun că Ucraina ar putea rezista câteva luni prin împrumuturi interne sau prin finanțare monetară din partea băncii centrale, dar acest lucru ar putea declanșa inflația și submina stabilitatea financiară.
Reducerile profunde ale cheltuielilor publice sau inflația în spirală ar putea deraia economia Ucrainei și ar slăbi baza de impozitare, făcând țara și mai dependentă de sprijinul extern. În primele 11 luni ale anului 2023, Kievul a strâns cu 4,4 miliarde de dolari mai mult din impozite decât a făcut-o în aceeași perioadă a anului trecut.
Pe lângă pierderile de vieți și distrugeri, războiul cu Rusia consumă enorm din economia ucraineană. Președintele Volodimir Zelenski presează Occidentul pentru mai mult ajutor militar. Dar America este distrasă acum de războiul Israelului în Gaza, iar Uniunea Europeană se confruntă cu o inflație încăpățânată.
Și crește nemulțumirea în rândul contribuabililor europeni: pe bună dreptate, se întreabă de ce trebuie să plătească pentru Ucraina în condițiile în care nici SUA și nici UE nu au reușit să sperie Rusia lui Putin.
Războiul din Ucraina va secătui în curând visteriile europene și niciun politician occidental nu are curajul să se întrebe ce se va întâmpla după aceea. Răspunsul este sumbru: un continent în faliment, pitit sub umbrela americană.