AcasăEconomieDe ce contribuabilii europeni trebuie să fie donatori pentru armata ucraineană?

De ce contribuabilii europeni trebuie să fie donatori pentru armata ucraineană?

Războiul Ucrainei cu Rusia nu se va încheia prea curând și va implica în fiecare an alte miliarde de euro din visteriile Uniunii Europene

De ce se dăm Ucrainei 20 de miliarde de euro? De ce contribuabilii europeni trebuie să fie musai donatori pentru armata lui Zelenski? Poate că s-au săturat de un război care le consumă economiile deja gâtuite de inflație.

Cu toate acestea, birocrații UE de la Bruxelles vor să cheltuiască 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina. Dar planul întâmpină rezistență din partea unor țări membre.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a propus în iulie ca blocul comunitar să creeze un fond cu până la cinci miliarde de euro pe an timp de patru ani, ca parte a angajamentelor mai largi de securitate occidentale pentru Ucraina. Cu alte cuvinte, domnul Borrell și-a permis să pună la bătaie sume uriașe cu ani în avans. Aum îl trag de mânecă multe state cu greutate în Europa, inclusiv Germania.

Pe bună dreptate, UE şi membrii săi au fost printre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina de când Rusia şi-a lansat invazia în februarie 2022, furnizând arme şi echipamente în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro.

Dezbaterea privind ajutorul militar are loc în contextul în care națiunile UE discută, de asemenea, o propunere de a acorda Ucrainei un ajutor economic de 50 de miliarde de euro.

Dar să ne întoarcem la ajutorul militar: mulţi oficiali şi diplomaţi spun că blocul comunitar va întâmpina greutăți pentru a atinge obiectivul de a furniza Kievului un milion de obuze de artilerie şi rachete până în martie anul viitor.

Bugetele țărilor europene sunt reduse,  guvernele se împrumută iar băncile centrale mențin dobânzile ridicate pentru a domoli inflația. Nu-i de mirare că în aceste condiții se ridică voci care pun la îndoială angajamentul Uniunii Europene pentru o Ucraină incapabilă să scape de acuzații de corupție la nivel guvernamental.

Contribuabilii europeni nu pot susține la nesfârșit o țară aflată în război, fără garanții de securitate și de rambursare a ajutoarelor financiare de orice fel.

În timpul unei reuniuni a liderilor UE de la sfârșitul lunii octombrie, cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat precaut în ceea ce privește alocarea de fonduri suplimentare, în contextul dezbaterii privind modul mai eficient de cheltuire a bugetului pe termen lung al blocului până în 2027.

Războiul Ucrainei cu Rusia nu se va încheia prea curând și va implica în fiecare an alte miliarde de  euro din visteriile Uniunii Europene.

Scenariul postbelic este la fel de îngrijorător: posibila aderare la UE și  reconstrucția Ucrainei se vor realiza tot pe cheltuială europeană.

Zelenski critică Occidentul pentru „oboseala de război”, o propagandă de-a dreptul nerușinată. De fapt, președintele ucrainean caută să atragă și mai mult UE într-o ciocnire cu Rusia lui Putin. La pachet cu banii europenilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
752 afisari

7 COMENTARII

  1. Serios? Pe cine reprezinta comisia ue??? Nici un caz comunitatea de care au fost alesi, asemenea conducatori care i-au masuri impotriva cetatenilor ue?? Cand se termina ipocrizia conducatorilor ue? Cand vor ateriza pe pamantul european si vor reprezenta locuitorilor ue si nu alte interese exerne ,ca si migratia sau acest razboi care nu se desfasoara pe teritoriul ue!

  2. Pentru că toți trepădușii politici sunt khazari și sunt slugile ocultei khazare, care a visat să facă din ukraina noua mare khazarie! Rușii au multe să le plătească, începând cu revoluția bolșevică și continuând cu asasinarea țarului și a familiei sale. Așa că urmează. Polonezii au și ei de recuperat Galiția, așa că treaba e groasă rău.

  3. SE APROPIE FUNIA DE PAR !!,SFARSITUL E APROAPE ,A INTARCAT BALAIA IN AMERICA ,REPUBLICANII NU SE INGHESUIE CU BANII ;STOCURILE DE VECHITURI S-AU EPUIZAT ,IAR PENTRU ARMAMENTUL EXISTENT INCA IN UCRAINE SE VREA MUNITIE LA COMANDA PE CALIBRE !!, MILIONUL DE PROIECTILE DE ARTILERIE AR INSEMNA peste -100 mii de tone
    de munitie livrata pana in primavara !!!, cca 50 de trenuri a cate 2000 tone marfa sau 2500 tiruri iin 5 luni cate 500 de camioane /luna !!, NICI IN VIS NU POATE SA AJUNGA IN UCRAINA ASA CEVA !.
    Ursula e pe topogan cu rahatul de miliarde de VAXVACCINURI Pharma ,mai intra la apa si cu banii aruncati pentru viitoarea tara a nimanui ,care n-are nici un acord cu UE !!!,atunci sa vezi belea .

  4. Situatia Ucrainei se va irautati in aceasta iarna, rusii vor face totul ca sa distruga armata Ucrainei, sa ajunga la Nipru si sa faca aproape imposibila o noua „contraofensiva” a Ucrainei, in viitor. Deasemenea este posibil sa se indrepte catre Odesa si mai apoi spre nord pentru a face jonctiunea cu Transnistria si a pecetlui astfel soarta Ucrainei si poate si a Moldovei.
    Chiar daca Ucraina va fi umpluta de miliarde de euro si dolari, de tehnica militara moderna, fara implicarea mercenarilor ea nu va avea resurse umane la nivelul necesar pentru contracara actiunilor militare de anvergura si forta celor pe care le va destasura Rusia in aceasta iarna.
    Si cine stie unde se va opri Rusia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger