Cauta

Cum au ajuns românii să consume mâncarea „otrăvită” a străinilor. De ce importăm alimente cu pesticide

România, care, cândva, era grânarul Europei, a ajuns să importe mâncarea „otrăvită” a străinilor. Motivul este uluitor şi arată încă o dată cum ne batem joc de economia şi agricultura acestei ţări.

În magazine găsim legume aduse uneori de la mare depărtare. Cu toate că, teoretic, România ar dispune de resurse naturale pentru a-şi hrăni propria poluaţie.

Nu producem mâncare suficientă

Cum a ajuns ţara noastră să importe alimente cu pesticide? Din cauză că nu producem suficientă mâncare cât să hrănim întreaga populaţie. România are deficit la toate principalele categorii de alimente şi băuturi, de peste 5 miliarde de euro.

Cele mai importate produse sunt carnea de porc, peştele, lactatele, fructele şi legumele, conform datelor statistice. Pro­ducţia de legume în solarii repre­zintă sub 5% din suprafaţa totală cultivată cu acestea, astfel că în magazine găsim legume aduse uneori de la mare depărtare. Cu tot cu pesticidele cu care sunt crescute.

Consumăm substanţele toxice ale străinilor

Agricultorii din statele enumerate mai sus consumă de până la 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât producătorii români. Iar substanțele toxice folosite ajung în alimente, iar de acolo în oganismul consumatorilor. Producătorii dau vina pe politicieni care nu reușesc să găsească soluțiile necesare pentru a încuraja producția agricolă locală.

Producătorii români cultivă în jur de 4.000 de hectare cu legume, în solarii. Suprafața este insuficientă, însă, pentru a acoperi toate nevoile de consum. Ar trbui ca aceasta să crească de cel puțin cinci ori, pentru a satisface con­su­mul intern.

Pentru a reuși să facă față situației este nevoie de investiții de cel puțin 1,5 miliarde de euro.

De unde importăm alimente?

În vreme ce producătorii români nu fac față cererii, în magazinele românești găsim legume din Olanda, Italia sau Spania. De asemenea, importăm din Turcia sau Maroc. Iar toate aceste importuri cu costuri care se reflectă în sănătatea consumatorilor.

Există peste 1.000 de pesticide folosite pentru a eficientiza producţia de alimente, conform datelor.

Ţara cu cel mai mare consum de pesticide din Europa este Andora, cu 17 kg/ha. Iar ţara cu cel mai mare consum de pesticide din lume este Brunei Darussalam, cu 34 kg/ha.

Ultimele stiri

  • Ce arată cel mai recent SONDAJ! AUR ar obține mai multe voturi ca PSD și PNL la un loc
  • Surse: Ședință tensionată a Coaliției. Subiectele majore în cazul cărora încă nu s-a ajuns la un consens
  • VIDEO. Grindeanu, săgeți către Bolojan: Chestiunea asta cu fluturatul demisiei nu o consider a fi o abordare serioasă/Nu trebuie să fie o pârghie de șantaj politic
  • Scumpiri în lanț după creșterea TVA. Inflația a urcat la aproape 10% în luna august
  • Asasinarea lui Charlie Kirk, „glonțul” care va răpune „Rețeaua SOROȘ”?! Donald Trump, amenințări fără precedent! „Vă vom găsi!”
  • Prevenție în loc de reacție: cum pot programele ambulatorii să susțină îmbătrânirea sănătoasă în România
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 11 septembrie 2025 – Contextul astral al zilei este favorabil studiului
  • Alege ce citești
  • Prețurile record ale aurului, o victorie pentru personalitățile anti-sistem
  • Exit mobile version