AcasăEconomie"ŢEAPA" plafonării TVA la produsele de la raft. Mâncarea s-a scumpit, de...

„ŢEAPA” plafonării TVA la produsele de la raft. Mâncarea s-a scumpit, de fapt!

supermarketul

Adaosul comercial la alimentele de bază a fost plafonat, la data de 1 februarie, pentru încă 60 de zile. Măsura stabileşte la maximum 5% adaosul comercial pentru unele produse alimentare.

Problema este că prețurile a nouă categorii de produse alimentare de bază din lista celor pentru care se aplică un adaos comercial plafonat s-au mărit în ianuarie față de decembrie cu până la 3%.

S-au scumpit 9 din cele 14 produse „plafonate”

În luna ianuarie 2024, au fost rapotate scumpiri la nouă dintre cele 14 produse alimentare pentru care se aplică OUG 89/2023 privind privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare și pentru care INS raportează date.

Ce produse s-au scumpit:

  • prețul mediu al fructelor proaspete a crescut cu 3,3% față de luna anterioară și cu 9,9% față de ianuarie 2023
  • legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 3,2% față de decembrie și cu 8,7% față de perioada similară a lui 2023
  • cartofii s-au scumpit și ei cu 2,7% într-o singură lună ajungând să coste cu 9,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
  • carnea de porc s-a scumpit și ea ușor, cu 1,7% față de decembrie și cu 10,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
  • laptele de vacă este, de asemenea, cu 1,3% mai scump decât în decembrie
  • ouăle erau în ianuarie cu 1% mai scumpe decât în decembrie
  • s-au mai observat scumpiri la: carnea de pasăre (0,5%), brânza de vacă telemea (0,83%), pâine (0,1%).

Amenzi pentru nerespectarea plafonării

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, conform OUG adoptate de guvern în 30 iunie.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei, prevede actul normativ.

author avatar
Andrei Ștefan
275 afisari

1 COMENTARIU

  1. Atata îi duce mintea pe politrucii de la PSD💩despre plafonare!!!🤢🤬🤮Au început cu sintagma plafonare în 2017 când au plafonat abuziv doar pensiile militare, dupăcare in 2019 au plafonat energia electrică și gazul și ulterior au plafonat prețul la alimentele de bază!!! Care au fost efectele produse, majorări, majorări și iar majorări!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger