Cauta

Cine frânează dolarul

Dolarul american este presat de politicile comerciale neregulate ale președintelui Donald Trump și de o serie de date macroeconomice slabe

Luni, dolarul american s-a apropiat de minimul ultimelor cinci luni în raport cu principalele valute, fiind presat de politicile comerciale neregulate ale președintelui Donald Trump și de o serie de date macroeconomice slabe.

Euro nu a fost departe de un maxim al ultimelor cinci luni, după ce partidele germane au convenit asupra unui acord fiscal care ar putea stimula cheltuielile de apărare și relansa creșterea în cea mai mare economie europeană.

Potrivit analiștilor Dominic Wilson și Kamakshya Trivedi de la Goldman Sachs, citați de Reuters, în ultima lună au avut loc „două schimbări puternice pe piețele macro”.

Prima este o „reevaluare bruscă în scădere” a activelor americane „pe fondul volatilității tarifelor și al mediului de incertitudine politică creat de noua administrație”, în timp ce a doua este o „reevaluare bruscă în creștere a impulsului fiscal în Germania”.

„Împreună, aceste două schimbări reprezintă o provocare semnificativă la adresa narațiunii excepționalismului SUA, o temă dominantă a pieței”.

Euro a fost cotat la 1,0879 USD, ușor sub nivelul de 1,0947 USD atins marțea trecută, pentru prima dată din 11 octombrie.

Viitorul cancelar german Friedrich Merz a anunțat vineri că a obținut sprijinul crucial al Verzilor pentru o creștere masivă a împrumuturilor de stat. Acordul include un fond de 500 de miliarde de euro pentru infrastructură și modificări radicale ale normelor privind creditele.

Între timp, yuanul chinez a revenit spre cel mai puternic nivel din ultimele patru luni în tranzacțiile offshore, 7,2400 pe dolar.

Consiliul de Stat al Chinei a prezentat un „plan de acțiune special” pentru stimularea consumului intern, ce cuprinde măsuri precum creșterea veniturilor rezidenților și instituirea unui sistem de subvenționare a îngrijirii copiilor.În timpul sesiunii, o serie de date din China au arătat că economia a început anul pe o bază mai solidă, vânzările cu amănuntul accelerând în primele două luni.

Indicele dolarului a scăzut cu aproape 6% de la vârful de de 110,17 atins la mijlocul lunii ianuarie. Încrederea consumatorilor americani s-a prăbușit în martie la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate, iar așteptările privind inflația au crescut, pe fondul îngrijorărilor legate de efectul tarifelor vamale radicale ale lui Trump, care au declanșat un război comercial global.

Cifrele privind vânzările cu amănuntul din SUA  „vor fi un test important pentru dolar, având în vedere  sondajele privind încrederea consumatorilor”, au scris strategii HSBC într-un raport.

Ultimele stiri

  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Circ politic în SUA: Partidul America vs Partidul lui Porky Pig
  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Actrița Manuela Hărăbor, scoasă din distribuția unui serial pe motiv de „expunere politică”: „Cum e cu egalitatea de drepturi a ideologiei voastre pro-europene?”
  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Exit mobile version