Cauta

China stă în calea petrolului american

Tarifele de retorsiune impuse de Beijing vor reduce exporturile de țiței din SUA către China

Prețul petrolului a înregistrat a treia pierdere săptămânală consecutivă, în timp ce perspectivele unui nou război comercial între SUA și China au sporit îngrijorările cu privire la creșterea cererii de țiței.

Brent și West Texas Intermediate au scăzut cu 1,33 %, respectiv 2 %. La 1 februarie, Donald Trump a  anunțat un tarif de 10 % pentru produsele chinezești. Beijingul a adoptat tarife de retorsiune de 15 % pentru cărbunele și gazele naturale lichefiate din SUA, precum și de 10 % pentru petrol.

Această măsură va reduce exporturile de țiței din SUA către China, contrazicând obiectivul lui Trump de a extinde producția națională de petrol și gaze și de a „elibera energia americană”.

„Viitorul comerțului cu țiței dintre SUA și China este incert ca urmare a impunerii de tarife asupra bunurilor chinezești și a tarifelor Chinei asupra importurilor de energie din SUA”, au scris analiștii BMI, o companie Fitch Solutions, într-o notă de cercetare.

Exporturile americane de țiței către China, a doua cea mai mare economie a lumii, au scăzut în 2024 cu aproape 46% față de anul precedent, la 81,9 milioane de barili, potrivit datelor Kpler.

Datorită surselor sale diverse de aprovizionare, China nu este foarte dependentă de țițeiul american și ar putea opri importurile din SUA dacă tensiunile persistă. Investitorii sunt îngrijorați de faptul că un adevărat război comercial între SUA și China ar slăbi cererea de petrol.

Există un interes semnificativ de a cumpăra țiței american la 70 de dolari pe baril, dar politicile comerciale ale lui Trump și impactul lor potențial asupra economiei globale vor susține probabil o „retragere mai profundă” a prețurilor, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

SUA au intensificat sancțiunile asupra industriei petroliere din Iran, ca parte a campaniei de „presiune maximă” a lui Trump. Joi, Departamentul de Trezorerie a anunțat că aplică sancțiuni unei rețele internaționale care transportă „milioane de barili” de țiței iranian în China. Decizia urmează lunilor de aplicare mai strictă a sancțiunilor de către administrația Joe Biden, care a vizat mai multe companii și operatori de petroliere din „flota întunecată” a Iranului.

Totuși, Republica Islamică rămâne un exportator major de țiței pentru China, forțând producătorii americani să găsească noi piețe pe fondul concurenței globale în creștere.

Alianța OPEC+ plănuiește să elimine reducerile voluntare de producție de 2,2 milioane bpd, care au început în noiembrie 2023, începând din aprilie. Limitele de aprovizionare vor fi reduse treptat în fiecare lună până în septembrie 2026, în încercarea de a asigura stabilitatea pieței.

Ultimele stiri

  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Exit mobile version