Cauta

Ce ar însemna o victorie a perturbatorului comerțului internațional?

Donald Trump își dublează retorica protecționistă din primul său mandat și abandonează ideile pieței libere care au constituit cândva gândirea politică republicană

Ce efecte va avea  o victorie a lui Donald Trump în noiembrie pentru comerțul și economia globală?

Perspectiva a ricoșat pe piețe în ultimele zile, în timp ce fostul președinte își dublează retorica protecționistă din primul său mandat și abandonează ideile pieței libere care au constituit cândva gândirea politică republicană.

Potrivit Financial Times, tarifele brutale, politica comercială „America first” și alte măsuri care ar pune în pericol piața muncii sunt toate pe masă, îndepărtându-se de idealurile comerciale liberalizate din ultimele decenii.

UE elaborează o strategie comercială în două etape și un răspuns specific de retorsiune la amenințările cu tarife vamale la adresa blocului comunitar, întocmind liste de importuri americane pe care le-ar putea lovi cu taxe de 50 % sau mai mult.

Comisia Europeană dorește să evite un război comercial, care ar risca să scumpească produsele pentru oamenii obișnuiți, deja afectați de presiunile legate de costul vieții pe ambele maluri ale Atlanticului.

Consecințe în lanț

Impactul unei victorii a lui Trump ar afecta comerțul multidimensional. El s-a angajat să slăbească dolarul pentru a îmbunătăți condițiile comerciale ale producătorilor americani care vând bunuri în străinătate.

Analiștii au susținut că modificările majore ale valorii dolarului, moneda de rezervă a lumii, ar avea efecte care s-ar extinde mult dincolo de Washington.

Însă nu este sigur dacă o astfel de decizie ar fi chiar posibilă. „Răspunsul scurt este nu”, spune Katie Martin de la FT, nu în ultimul rând pentru că devalorizarea ar funcționa în conflict cu direcția protecționistă.

Trump a curtat, de asemenea, comunitatea criptografică. A promis să-l demită pe președintele Securities and Exchange Commission și să pună capăt „cruciadei” împotriva bitcoin. Supravegherea criptomonedei de către administrația Biden, pe care Trump a ridiculizat-o ca pe o „represiune”, a încercat să protejeze americanii de escrocherii și să împiedice utilizarea monedelor digitale în achizițiile online ilicite.

Într-un interviu recent, Trump a declarat că l-ar „lăsa” pe președintele Rezervei Federale, Jay Powell, să își încheie mandatul, „mai ales dacă cred că face ceea ce trebuie”, comentarii care urmează unor rapoarte anterioare conform cărora echipa Trump pregătea propuneri pentru a eroda independența Fed.

O astfel de manevră ar avea consecințe grave pentru comerțul mondial, deoarece dolarul american este moneda cea mai folosită în tranzacții. Și riscă să pună stabilitatea monetară și credibilitatea la cheremul capriciilor unui Trump imprevizibil –   care are toate șansele să revină la Casa Albă.

Ultimele stiri

  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Circ politic în SUA: Partidul America vs Partidul lui Porky Pig
  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Actrița Manuela Hărăbor, scoasă din distribuția unui serial pe motiv de „expunere politică”: „Cum e cu egalitatea de drepturi a ideologiei voastre pro-europene?”
  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Elena Udrea află astăzi dacă va fi liberată condiționat. Judecătoria Ploiești, așteptată să se pronunțe asupra cererii fostului ministru
  • Exit mobile version