Cauta

Scurgeri record. Cu cât s-au micșorat rezervele valutare mondiale

Rezervele de valută la nivel mondial scad în cel mai rapid ritm înregistrat, pe măsură ce băncile centrale intervin pentru a-și susține monedele.

De la începutul anului şi până în prezent, aceste rezerve au scăzut cu aproape 1.000 de miliarde de dolari, sau 7,8%, până la 12.000 de miliarde de dolari – cel mai mare declin înregistrat de la începutul colectării datelor de către Bloomberg în 2003.

O parte a scăderii se datorează pur și simplu modificărilor de evaluare a valorii dieritelor valute. În contextul în care dolarul american a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii în raport cu alte valute de rezervă, precum euro sau yenul, această modificare a redus şi valoarea în dolari a reţinerilor în alte valute.

Însă scăderea directă reflectă de asemenea tensiunile de pe pieţele valutare care forţează un număr din ce în ce mai mare de bănci centrale să recurgă la rezervele lor pentru a contracara deprecierea.

Stocurile Indiei, de exemplu, au scăzut cu 96 de miliarde de dolari în acest an la 538 de miliarde de dolari. Banca centrală a țării a declarat că schimbările în evaluarea activelor reprezintă 67% din scăderea rezervelor în cursul anului fiscal din aprilie, ceea ce implică că restul a venit din intervenția de susținere a monedei. Rupia a pierdut aproximativ 9% față de dolar în acest an și a atins un minim record luna trecută.

Japonia a cheltuit aproximativ 20 de miliarde de dolari în septembrie pentru a încetini alunecarea yenului în prima sa intervenție de susținere a monedei din 1998. Aceasta ar reprezenta aproximativ 19% din pierderea rezervelor din acest an. O intervenție valutară în Republica Cehă a contribuit la reducerea rezervelor de acolo cu 19% din februarie.

„Toate acestea fac parte dintr-un catalog de simptome de tipul canarului într-o mină de cărbune. Încep să apară crăpături. Iar aceste steaguri roşii vor apărea din ce în ce mai des”, a declarat Axel Merk, director de investiţii la Merk Investments.

Deși amploarea declinului este extraordinară, practica utilizării rezervelor pentru a apăra monedele nu este ceva nou. Băncile centrale cumpără dolari și își acumulează rezervele pentru a încetini aprecierea monedei atunci când capitalul străin se revarsă. În vremuri nefavorabile, acestea apelează la rezerve pentru a atenua lovitura dată de fuga de capital.

Majoritatea băncilor centrale au încă suficientă putere de foc pentru a continua intervențiile, dacă vor alege să o facă. Rezervele valutare din India sunt încă cu 49% mai mari decât nivelurile din 2017 și sunt suficiente pentru a plăti nouă luni de importuri. Băncile centrale, inclusiv cele din Indonezia, Malaezia, China și Thailanda, vor publica vineri cele mai recente date privind rezervele valutare.

Dar pentru alții, acestea se epuizează rapid. După ce au scăzut cu 42% în acest an, rezervele de 14 miliarde de dolari ale Pakistanului nu sunt suficiente pentru a acoperi trei luni de importuri.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version