Cauta

Ni s-a acrit de ecologie!

Tranziția verde din Europa începe să-și piardă susținătorii

Tranziția verde din Europa începe să-și piardă susținătorii. Nici nu e de mirare: contribuabilii s-au săturat de costurile politicilor climatice, iar guvernele se confruntă cu proteste sociale.

Green Deal – o abordare a decarbonizării bazată pe prețuri și reglementări privind emisiile de dioxid de carbon – nu mai este cel mai avansat model după standardele globale. Adoptarea Legii americane privind reducerea inflației (IRA) înseamnă că Europa nu mai poate concura eficient cu ajutorul tehnologiei ecologice. Și nici nu are banii necesari.

Acest context geoeconomic limitează tipul de leadership în domeniul climei la care Uniunea Europeană poate aspira pe scena internațională.

Tranziția energetică necesită investiții și cheltuieli de trilioane de euro. Nu au cum să fie obținute decât prin majorarea taxelor și impozitelor. Devine din ce în ce mai limpede că europenii nu mai sunt dispuși să suporte noi poveri financiare în contextul inflației.

Birocrații de la Bruxelles nu au învățat nimic de pe urma crizei energetice din 2022-2023. Continuă să susțină restrângerea combustibilor fosili și promovarea „regenerabilelor”, ca și când vântul și soarele ar asigura funcționarea unei întreprinderi de producție. Europa se va confrunta cu dezindustrializarea și cu șomajul în masă.

Următoarea etapă de punere în aplicare a Green Deal va implica costuri mai mari pentru europeni, deoarece va viza în primul rând sectorul construcțiilor și al transporturilor. Având în vedere numeroasele incertitudini, cum ar fi prețurile la energie și aprovizionarea cu materii prime, guvernele europene nu mai pot să  vândă oamenilor narațiunea transformării ecologice.

Chiar și guvernele care sunt în favoarea protecției climei vor trebui să reacționeze la modul în care evoluează dezbaterile naționale privind punerea în aplicare a agendei climatice. În plus, evoluțiile politice din statele membre vor influența dinamica formării de coaliții în cadrul UE în lunile și anii următori.

În mod suspect, liderii politici nu se mai înghesuie acum să explice alegătorilor „oportunitățile economice” ale Green Deal. Ar risca prea mult: toate sondajele recente arată că europenilor li s-a acrit de ecologie, deoarece sunt mai preocupați de prețurile energiei, de ratele dobânzilor,  de locurile de muncă și de riscurile asociate cu creșterea prețurilor.

Agenda care urmărește să câștige „inimile și mințile” europenilor în favoarea protecției climei se destramă pe zi ce trece. Este valabil atât pentru anumite părți ale societății, cât și pentru fiecare stat UE în parte.

Comisia Europeană trebuie să oprească impunerea politicii climatice – europenii o percep ca o amenințare la adresa bunăstării lor.

Ultimele stiri

  • Fermierii din Vrancea au ajuns la disperare. Bieţii oameni au crezut că rachetele anti-grindină alungă ploaia şi le-au atacat cu pietre! (VIDEO)
  • Medicii de la Spitalul Foișor au făcut anunţul despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Fanii actorului, fără reacţie!
  • Mugur Isărescu încasează o pensie uriaşă de la statul român. La aceşti bani se adaugă salariul incredibil şi indemnizaţia de la Academia Română
  • Se schimbă buletinele, în România! Modificări la CNP, după punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat
  • Joe Biden, ameninţat cu punerea sub acuzare! Liderului de la Casa Albă i se aduc acuze foarte grave
  • Pensionarii vor întoarce banii cu lopata. Categoria care are dreptul la dublă recalculare. Vezi dacă eşti pe lista lor!
  • Coşul de cumpărături al lui Marcel Ciolacu s-a scumpit mult în doar câteva luni. Cu 100 lei nu te mai desurci!
  • Cu Lamborghini-ul către un nou mandat la şefia CJ Prahova? PSD, atac la Iulian Dumitrescu (FOTO)
  • Horoscop – sâmbătă, 11 mai 2024. Trebuie să gestionaţi mai bine situaţiile stresante!
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Exit mobile version