AcasăEconomieÎncă vă place tranziția verde? Deja a consumat 2,8 trilioane de dolari...

Încă vă place tranziția verde? Deja a consumat 2,8 trilioane de dolari într-un an

Se îngroașă nota de plată pentru tranziția către o energie curată

Cheltuielile globale pentru tranziția către o energie curată au crescut cu 17% anul trecut, ajungând la 1.800 de miliarde de dolari.

Acestea includ investiții pentru instalarea de energie regenerabilă, achiziționarea de vehicule electrice, construirea de sisteme de producție de hidrogen și implementarea altor tehnologii.

Dacă se adaugă investițiile în construirea lanțurilor de aprovizionare cu energie curată, precum și 900 de miliarde de dolari în finanțare, nota de plată în 2023 a ajuns la 2.800 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, grupurile ecologiste și politicienii aliați acestora susțin că lumea ar trebui să investească de două ori mai mult în tehnologii curate pentru a ajunge la emisii nete zero până la jumătatea secolului.

„Oportunitatea este mare, iar cheltuielile se accelerează, dar trebuie să facem mult mai mult”, a declarat Albert Cheung, director executiv adjunct al Bloomberg NEF. Cheltuielile totale pentru tranziția energetică de anul trecut au fost cu mult inferioare celor peste 4.800 de miliarde de dolari care, potrivit estimărilor furnizorului de cercetare cu sediul la Londra, vor fi necesare anual între 2024 și 2030.

China rămâne de departe cea mai mare piață, cu 676 de miliarde de dolari cheltuiți anul trecut. Totuși, aceasta reprezintă o creștere de doar 6% față de 2022. Investițiile în SUA, Marea Britanie și Europa au crescut cu cel puțin 22%, în comparație, la un total combinat de 718 miliarde de dolari.

Vânzările puternice de vehicule electrice în Marea Britanie, precum și cererea în plină expansiune pentru sursele de energie regenerabilă în întreaga Europă au contribuit, de asemenea, la creșterea totală.

Cheltuielile pentru vehiculele electrice la nivel mondial au crescut cu 36%, ajungând la 634 de miliarde de dolari. Este  sectorul care a înregistrat cele mai mari investiții, depășind energia regenerabilă, care a crescut cu 8%, ajungând la 623 miliarde de dolari.

Marea problemă pentru toate aceste investiții și cheltuieli este că asigurarea cu  energie curată este o premisă falsă. Panourile fotovoltaice și turbinele eoliene funcționează intermittent, în funcție de cum strălucește soarele sau bate vântul. Nu putem vorbi de o energie constantă.

Combustibilii fosili nu pot fi înlocuiți cu promisiuni ecologiste. Dar tranziția energetică, până la urmă un plan netestat, va continua să înghită alte trilioane de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
537 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa mergem numai cu masini electrice, sa avem id digital cu portofel cu toate actele , sa platim cu monezi virtuale. Abia astept.
    Spunea Musk de implanturi pe creier si bvreau si eu un procesor d-ala puternic sa fiu destept. Cel mai destept.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger