Cauta

Gaze pentru iarnă: Europa tremură, Nord Stream 2 face jocurile

După ce Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunţat marţi suspendarea procedurii de aprobare a gazoductului rusesc Nord Stream 2, răspunsul pe piețele energetice a fost imediat.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat miercuri cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie.

Suspendarea a amplificat temerile privind necesarul de gaze al continentului în această iarnă, pe fondul unei lupte globale pentru combustibil.

Gazprom, prin Nord Stream 2,  va începe livrările “posibil” în februarie, au apreciat analiştii de la Goldman Sachs.

Eurasia Group consideră că operațiunile nu vor începe decât în ​​al doilea trimestru din 2022.

Asta înseamnă că Europa nu va putea conta pe gaz suplimentar în lunile următoare, iar Rusia nu-și va depăși obligațiile contractuale(gazoductul Yamal-Europe).

Nord Stream 2 va schimba jocul de aprovizionare în Europa pe tot parcursul iernii, a declarat Carlos Torres Diaz, directorul companiei de consultanță Rystad Energy.

Uniunea Europeană importă 40% din gazele naturale  din Rusia și a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din ultimii zece ani.

Construcția Nord Stream 2 a fost demarată în 2018 și finalizată în septembrie 2021. Este prevăzut să livreze 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an direct din Rusia către Europa, suficient pentru a încălzi 80 de milioane de gospodării.

Conducta a fost întotdeauna controversată, deoarece ocolește Ucraina, determinând țări precum Statele Unite și Polonia să avertizeze că va spori influența Moscovei în regiune.

Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, iar perspectiva europeană este destul de întunecată.

Experții, organizațiile împotriva sărăciei și militanții pentru mediu susțin că milioane de oameni din Europa ar putea să nu-și permită să-și încălzească locuintețe din cauza facturilor record la gaz și electricitate.

Cercetări recente conduse de Stefan Bouzarovski, profesor la Universitatea din Manchester și președinte al rețelei de cercetare a sărăciei energetice Engager, au descoperit că până la 70 de milioane de gospodării din Europa se luptau deja să-și mențină casele suficient de calde înainte de pandemie.

Creșterea actuală a prețurilor ar putea înrăutăți lucrurile, deși guvernele au luat măsuri pentru a compensa costurile mai mari sau pentru a limita majorările facturilor.

Rystad Energy prezice că întârzierile aprobării Nord Stream 2 ar putea afecta piața de energie chiar și dincolo de această iarnă.

Ultimele stiri

  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Exit mobile version