Cauta

STS dispare!

Continuam seria dezvaluirilor cu privire la strategia actualei coalitii de guvernare privind resetarea din temelii a sistemului cu amanunte de ultima ora privind soarta harazita altor doua servicii secrete. Iar cea mai mare noutate este decizia luata in privinta Serviciului de Transmisiuni Speciale, structura care urmeaza pur si simplu sa dispara sub forma actuala de organizare odata cu trecerea ca departament de sine statator la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Este, de departe, cea mai revolutionara masura luata pana acum, dar doar un pas din lungul drum al intaririi controlului politico-civil asupra „entitatilor” din statul paralel, cel ale carui urme se incearca acum a fi sterse cat mai degraba.

De asemenea, o soarta asemanatoare ar putea avea si Serviciul de Protectie si Paza, dar asta doar in ultima masura, daca generalul Lucian Pahontu se va incapatana sa  amane „inevitabilul” si sa se tina de scaunul pe care il ocupa inca din 2005, afectand astfel grav nu doar activitatea servicului, dar si destinele a doua mii de familii, dintre care multe au rate la banci. Pentru ca, daca Pahontu chiar va forta o strategie sinucigasa de „dupa mine potopul”, atunci si actuala putere este gata sa mearga „la rupere” si sa ia in serios o varianta de lucru propusa cu ceva vreme in urma privind reorganizarea SPP, ca departament de sine statator, dupa modelul german, in cadrul Ministerului de Interne. Dar in niciun caz la Jandarmerie, ci ca structura autonoma, condusa de un comandant propriu, cu rang de secretar de stat. Insa, spre deosebire de STS, unde decizia este ca si luata, in cazul SPP este de asteptat ca avansarea lucrarilor Comisiei parlamentare de control sa subrezeasca si mai mult pozitia generalului Pahontu. Ca si pensionarea vremelnica a procurorilor militari „de casa”, inclusiv de la Sectia Militara a DNA carora le cadeau pana acum mereu anchetele privind abuzurile de la SPP. Si cum dosarele tinute pana acum la sertar cu anii se pare ca vor fi prelute din mers de procurori neconectati la culoarele subterane ale statului paralel, foarte probabil nici nu va mai fi nevoie ca „Planul B” privind „transferul” la MAI sa fie pus in practica…

Departament la Comunicatii

Marcel Opris s-a dovedit unul dintre „baietii destepti” ai sistemului. Pentru ca, atunci cand a simtit nu doar ca statul paralel al carui pilon de baza a fost si el se clatina tot mai serios, dar si ca „voalul” dezvaluirilor incepe sa fie ridicat si unde pe afacerile familiei sale, s-a retras la tanc din fruntea Serviciului de Transmisiuni Speciale, unde fusese numit de Traian Basescu tot in anul 2005, ca si Lucian Pahontu, de altfel. Iar retragerea „de onoare” a lui Marcel Opris nu doar ca se pare ca-i va salva definitiv pielea, insa astfel, la fel ca si generalul Coldea, acesta a avut totusi taria de a-si feri structura si oamenii din subordine de riscul unei implozii. Acum, Marcel Opris o duce nu bine, ci foarte bine, afacerile inflorindu-i intr-un ritm delirant, in timp ce fostii rivali au respectat cutuma de a nu mai continua cu „decaparea” unui lider din sistem care s-a retras de buna voie. Mai mult chiar, instalarea in locul lui Opris unui „tehnic” din interiorul serviciului si care parcursese deja toti pasii avansarii pana la functia de adjunct, precum inginerul Ionel Sorinel Vasilca a asigurat stabilitatea structurii. Care, totusi, este nevoita acum sa faca fata unei noi provocari, insa una controlata si temeinic pregatita precum transferul sub tutela Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. Unde insa controlul ministrului Petru Bogdan Cojocaru va fi unul strict formal, cel mai probabil actualul director Ionel Sorinel Vasilca urmand sa asigure in continuare conducerea de facto a Serviciului de Transmisiuni Speciale. Al carui statut nu va mai fi insa cel de serviciu secret de sine statator, ci de departament special in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Planul B : la MAI !

Unii dintre comandantii SSI, impinsi de la spate de conducerea  care le forteaza tot mai riscant mana incearca sa-i convinga pe angajatii SPP ca daca „binefacatorul” Pahontu nu se va mai afla la carma structurii pe care o manevreaza deja de 13 ani atunci nu doar ca haosul va cuprinde serviciul, dar acesta va fi pur si simplu trecut in subordinea Jandarmeriei. Si parca pentru a da „copy – paste” dupa reactia Securitatii din jurul lui Ceausescu, dintre care multi fosti membri se afla si acum in conducerea Serviciului de Protectie si Paza, autorul incercarii de a mai trage de timp recurge la trucuri financiare ieftine, precum acordarea salariilor pe 5 aprilie, cu cateva zile inainte de Pasti ! Si, desigur, la propagarea „intoxicarilor” cu „agenturili” care au penetrat structura. Dincolo de toate aceste alarme false, „Planul B” privind SPP-ul prevede, intr-adevar, trecerea acestuia la Ministerul de Interne, insa ca departament de sine statator. Pana atunci insa se fac in continuare eforturi considerabile de salvagardare a SPP-ului din bratele „statului paralel”, pentru ca resetarea  activitatii serviciului sa fie una cat mai lina si profesionista deopotriva. Insa daca actuala conducere va continua sa depaseasca cu nonsalanta „linia rosie” stabilita chiar in cadrul sistemului, atat generalul Lucian Pahontu, cat si putinii oameni care mai sunt tinuti „cu japca” in jurul acestuia, precum adjunctul Gabi Cretu, caruia i s-a refuzat trecerea in rezerva trebuie sa stie ca o reactie proportionala nu va intarzia sa fie aplicata. Si, cu toate ca este ultimul scenariu de luat in seama la aceasta ora, „tehnic” vorbind, trecerea SPP la MAI se poate face totusi mai repede decat isi inchipuie pana si Klaus Iohannis, minoritar in cadrul CSAT… Iar posibila diminuare a bugetului serviciului care s-ar putea opera la viitoarea rectificare se datoreaza, de asemenea, strict „ inconstientei” voite sau nu a generalului Pahontu. Caci, dupa povestea cu aghiotantii „sifoane”, guvernantii au facut si ei calculele cu noile devize, dupa ce oamenii sunt tinuti acum cate opt ore prin birouri, nemaifiind nevoie de cheltuielile specifice cu potectia demnitarilor. Astfel ca tocmai aceste cheltuieli vor fi taiate, ca si buna parte din fondurile operative „fara numar” aflate la dispozitia unitatilor 0163 L si 0163 H.

Ultimele stiri

  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Exit mobile version