Cauta

Iohannis mută! Hellvig, înlocuit cu ”dragonul” Bălan!

Ionel Sorin Bălan, noua vedetă a sistemului

Nimeni nu prea a înțeles de ce o fi convocat șeful statului Consiliul Suprem de Apărare a Țării, dacă în plină stare de alertă nu s-a luat în discuție decât o viitoare strategie de securitate. Astfel că inițiații sistemului rămân la părerea fermă că Iohannis nu a făcut astfel decât să bifeze aprobarea de către CSAT a propunerii președintelui României privind numirea generalului Ionel Sorin Bălan în funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Și chiar dacă pentru mulți din sistem și mai ales clasa politică numirea lui Ionel Sorin Bălan în locul lui Ionel Sorinel Vasilca este ”tot un drac”, mutarea ”neamțului” este în schimb una absolut radicală și care reprezintă un adevărat contraatac al lui Klaus Iohannis la adresa tuturor celorlalți șefi de servicii secrete.

Șeful SRI îndepărtat de lângă președinte

Și asta pentru că Bălan- cel despre care am dezvăluit că a fost omul din interior care a pus decisiv umărul la decaparea fostului său șef Vasilca- este prima numire la acest nivel făcută de șeful statului strict ”pe persoană fizică”. Cu toate că și propulsarea lui Eduard Hellvig în fruntea Serviciului Român de Informații putea părea la un moment dat ca fiind alegerea exclusivă a șefului statului, nu trebuie uitat că acesta era totuși un ”animal politic” bine conectat mai ales la rețeaua soroșistă în momentul nominalizării, astfel că întotdeauna a fost etichetat ca fiind un director moderat, ce-i drept, dar cu dublă comandă. În schimb, Bălan este cu totul ”creația” lui Iohannis, informațiile noastre arătând că a fost adus la București de la comanda structurii teritoriale sibiene a STS-ului tocmai la cererea expresă a șefului statului.

Vechea amiciție care îl leagă de fostul primar al Sibiului făcând ca acesta să asigure ”comanda operativă” a STS-ului și la ”Momentul Caracal”, atunci când fostul director al serviciului a fost victima unei operațiuni desprinse parcă din stalinismul timpuriu… În schimb, după ce a coordonat campania de ”PR” exact cum a fost nevoie pentru ca Vasilca să își rupă gâtul, Bălan a devenit prim adjunct al STS. Și, după cum dezvăluiam încă de atunci, fiind dispus la orice pentru a deveni director ”plin”. Ceea ce s-a și întâmplat în urmă cu câteva zile, aprobarea CSAT echivalând cu recunoașterea performanței lui Iohannis de a-și numi ”centralistul de serviciu” în fruntea unui serviciu secret. Și  dând astfel un semnal cât se poate de clar celorlalți șefi de servicii secrete că ”neamțul” a simțit că începe să fie izolat și a reacționat printr-o mutare menită a agita și mai mult apele din sistem…

Vasilca, executat ca la carte!

În mod normal, bălmăjeala generalizată de la Caracal ar fi trebuit să conducă la o veritabilă ”tabula rasa” la nivelului întregului sistem.

Uite de ce a trebuit să pice Vasilca

Cu toții, de la șefii celor mai importante servicii secrete până la ultimul ”milițian” al IPJ Olt, cu tot cu procurorii și DIICOT-ul lor trebuind să fie dați afară din sistem, dacă tot nu au avut bunul simț să își dea singuri demisia, dacă   unul ca Gheorghe Dincă și-ar fi bătut joc chiar în asemenea hal de ei! Însă a curs ”sânge” doar la STS, acolo unde oricum fostul director tehnocrat, naivul Ionel Sorinel Vasilca nu putea pricepe de ce a ajuns să îi fie monitorizat copilul de către ”serviciile prietene” până și la ceremonia de absolvire! Sau de ce el nu a fost înștiințat în timp util de ce se întâmplă la Caracal, Bălan știe de ce!

Ca să nu mai vorbim de ce nimeni din sistem, în frunte cu chiar președintele României nu a mai vrut să verifice faptul dacă STS a dat Inspectoratului General al Poliției Române datele solicitate, cu toții preferând însă să se ducă pe fenta intens mediatizată a unui simplu purtător de cuvânt al Poliției. Însă în cele din urmă a priceput și Vasilca ”jocul” lui Bălan și mai ales cât se poate baza pe cuvântul președintelui…

Ghici cine se afla la butoanele STS la momentul Caracal

Și a cedat printr-o demisie ” pe care o dau, susțin și semnez”. ”Inginerul” păstrându-și totuși demnitatea de a anunța public că ”demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca urmare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112”.

Însă ”aroganța” acestui mesaj prin care a transmis că a fost obligat să demisioneze s-ar putea să îl coste scump pe Vasilca… În loc de sinecura promisă de la vârful Administrației Prezidențiale în schimbul retragerii sale ”benevole”, ”inginerul” trezindu-se acum că procurorii DNA anchetează în forță organizarea unui concurs pe timpul mandatului lui… Vasilca!

Stilouri de 150 de milioane!

Și chiar dacă văzut de la bun început doar un nou Pahonțu al sistemului, cei din ”liga mare” amuzându-se teribil de comunicarea parcă ”prea ca la țară” cu comisiile parlamentare a celui adus de Iohannis de la Sibiu, acum subestimarea ambițiilor lui Bălan a cam început să le iasă pe nas.

Ce-i drept, la început au privit sictiriți excesul de zel al ”centralistului” cu privire la ”măsurile tehnice” luate pentru doborârea ”recordului de la Paris” în ceea ce privește viteza votării la prezidențiale în Diaspora. Apoi și-au zis că Bălan o fi doar un alt ”parvenit” al sistemului care o să rupă ușa la DNA, după ce sub comanda sa STS s-a lansat într-o cursă nebună de achiziții de echipamente IT. Totul culminând cu cele 134, 5 milioane lei, fără TVA, pe care STS urma să le ”toace” pentru cumpărarea a 50.000 de echipamente de recunoaștere optică cu stylus”, folosite în caz că s-ar organiza alegeri anticipate.

În caietul de sarcini stylus fiind definit ca și ”un instrument mic, în formă de stilou, a cărei poziție a vârfului pe un ecran tactil poate fi detectată de acesta”.

 ”Sifonul” sistemului

Însă Bălan a început să fie privit cu alți ochi de-abia după ce acesta a provocat o adevărată ”revoltă anti-STS în servicii”, după cum  titram pe 8 martie. Atunci când dezvăluiam că după ce STS-ul ar fi ”spart Signal”-ul, putând astfel dispune de codurile decriptării aplicației considerată intangibilă până atunci în sistem, un raport contrainformativ incendiar avertiza asupra unui posibil scandal de spionaj fără precedent.

Dragon considerat sifonul sistemului

Isteria decriptării Signal de către oamenii lui Bălan fiind alimentată și de decizia generalului Pahonțu de a impune la nivelul întregului Serviciu de Protecție și Pază obligativitatea de a se comunica doar pe ”internetul intern” al STS! De asemenea, s-au exercitat presiuni și la nivelul altor structuri ca pe telefoanele inteligente ale angajaților să se instaleze tocmai ”Dragon” și ”Signal”.

Dincolo însă de acest război informatic privind supremația asupra comunicării în sistem, cert rămâne doar că, în sfârșit, pare a se fi dumirit și Eduard Hellvig de ce rapoartele informative ale SRI-ului, considerate prea ”moderate” de Iohannis după obținerea celui de al doilea mandat nu mai aveau mare căutare la Palatul Cotroceni. Și chiar dacă la un moment dat generalul Ciucă a fost vinovatul de serviciu pentru schimbarea confidentului șefului statului, iată că generalul Bălan s-ar putea să fi fost din nou subestimat. Relațiile tot mai complexe pe care acesta le urzește la nivelul celorlalte servicii secrete alimentând varianta de lucru că el este cel care îi șoptește ultimul în ureche lui Iohannis ceea ce ”neamțul” vrea să audă.

Dar mai ales avertizându-i și pe alții că, încântat că are în sfârșit și el ”serviciul meu”, Iohannis ar putea fi tentat să repete modelul Bălan și la nivelul altor servicii secrete. Chiar și după ce a eșuat ”puciul de la SIE”…

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version