Cauta

CSM executa „completele negre”!

Iata ca, in sfarsit, reformarea Justitiei incepe de acolo de unde trebuie, si anume din interior. Iar dupa cum dezvaluia „National”, multi dintre noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, fiind specialisti cu ceva experienta in spate,  chiar pozitionati pana acum in tabere de influenta diferite, vor demara actiuni spectaculoase de „resetare” a sistemului judiciar.

Reprezentantii magistratilor iau masuri revolutionare

Si dupa ce Inspectia Judiciara si-a intrat deja in paine, dupa ani de zile in care a „vegetat”, neindraznind sa ia masuri radicale precum recenta excludere din magistratura a controversatei judecatoare Camelia Bogdan, iata ca din interiorul CSM razbat tot mai multe informatii privind declansarea unor operatiuni spectaculoase, cum ar „executia” temutelor „complete negre” formate din cate cinci judecatori de la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe „culoarul mortii”

De atata amar de vreme, cam toti inculpatii ale  caror dosare ajung la „completele de cinci” de la Curtea Suprema se simteau precum condamnatii condusi pe „culoarul mortii”. Pentru ca au existat nenumarate cazuri in care pana si cei care au ajuns pana la instanta suprema cu achitari s-au trezit „capaciti” cu ani grei de puscarie. In schimb, reversul medaliei nu prea a existat, fiind aproape de neconceput ca, la vreunul din „completele negre”, sa fie diminuata vreo pedeapsa dictata de instantele inferioare. Desigur, aceasta nu inseamna automat ca judecatorii de la Curtea Suprema sunt prea duri sau cei de la Tribunale si Curti de Apel prea ingaduitori. Si doar ca avem o lege atat de proasta facuta, incat fiecare instanta o interpreteaza cum vrea, in lipsa unei veritabile jurisprudente aplicate „pe bune”.

Se umbla la componenta

Din primele semnale publice aparute din CSM reiese clar ca unii dintre noii  membri se gandesc inclusiv la cresterea numarului de judecatori din aceste complete suspectate a face jocuri politice la cel mai inalt nivel, tocmai pentru a fi redusa posibilitatea unor decizii „unidirectionale”. Nu neaparat in urma unor interventii externe, cat mai ales pentru ca, lucrand in aceeasi formula de cinci judecatori cate un an de zile, se poate forma un „prost obicei”, inclusiv subconstientul magistratilor operand in sensul de a nu-si stirbi renumele de „completele negre”. Insa, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, cea mai importanta modificare poate fi aceea prin care la Curtea Suprema, completele care dau decizii definitive sa nu poate „rasturna” decat intr-o anume proportie hotararile instantelor anterioare. Si daca, de exemplu, la Curtea de Apel un inculpat a primit o condamnare de trei ani, aceasta sa nu poata sa fie marita sau micsorata decat intr-un procent de 50%. Asta dupa ce au existat cazuri in care achitati la Curtea de Apel s-au trezit condamnati si la 15 ani de inchisoare la ICCJ, exact pe judecarea aceluias dosar!

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version