Cauta

Banii lui Iohannis, plasați de van Groningen la Viena!

Steven van Groningen se retrage la Viena

Cu fiecare zi care trece și apropierea de jumătatea celui de al doilea și ultimului său mandat prezidențial, ceasul decăderii politice pentru Klaus Iohannis bate deja nemilos… Tic – tac… Și chiar dacă președintele se mai ține de ”staboruri” liberale pe la Vila Lac 2, fiind suficientă tragerea în poză cu ”prăfuitul” Florin Cîțu pentru ca soarta lui Ludovic Orban să fie pecetluită și peste doar câteva zile procurorii să finalizeze rechizitoriul dosarului UNIFARM, deja Iohannis nu mai este ce a fost ! Cel puțin la vârful adevăraților jucători din cadrul comunității naționale de informații. Acolo unde deja se lucrează febril la o tranziție cât mai pragmatică și mai ales lină către viitoarea Administrație Prezidențială.

Pe mâinile cui își lasă Iohannis agoniseala de o viață

Iar dacă nici măcar un jucător ”la rupere” ca Traian Băsescu nu a mai fost în stare să țină, spre sfârșitul celui de al doilea mandat, frâiele sistemului ticăloșit pe care tot el îl crease, nici Iohannis nu va putea! Mai ales că adevărații băieți deștepți ai sistemului se pare că au identificat adevărata vulnerabilitate pe persoană fizică a lui Klaus Iohannis. Pentru că Băsescu vroia în continuare Putere cu orice preț! Și a ajuns să își crească nepoții cu grija libertății celor două fete ale sale. În schimb, fostul primar al Sibiului este mult mai ”modest”. Din punct de vedere politic, cel puțin… Dar și mult mai costisitor. Pentru că Iohannis visează deja la viața de huzur pe care urmează să o ducă alături de prima doamnă la vila din Miami… Și să își satisfacă capriciile vacanțelor exotice la care a trebuit să renunțe în ultimii ani de confruntări politice interne. Bineînțeles, totul din ”agoniseala” sa… Numai că și această ”agoniseală” trebuie pusă la adăpost, până ce se va putea umbla la ea. Ceea ce de altfel încearcă să îi și transmită partea ”luminată” a sistemului prin avertismentul că ”se știe” unde sunt banii lui Iohannis!

Familia prezidențială a făcut avere cu casa din Nicolae Bălcescu

Astfel că, la doar câteva zile după ce titram despre avocatul miliardaro – prezidențial Gheorghe Mușat că  ”Miron este fabrica de bani a lui Iohannis”, dezvăluim astăzi o nouă ”scurgere controlată” de ultimă oră. Este vorba despre informația bombă dintr-un ”plic galben” care poate fi deschis public oricând, atunci și dacă dinamica operativă o va impune… Și în care ar fi fost documentată o ”suspectă” plasare de capital în ”bondurile verzi” eliberate cu manta fondurilor mutuale și sub girul influentului bancher Steven van Groningen, ”mascota” protestelor din Piața Victoriei. Și cel care, stranie coincidență, la doar câteva zile și-a anunțat retragerea din funcția de CEO al Raiffeisen Bank România. Adică imediat după această emisie despre care structura contrainformativă care nu iartă și nu uită încercarea de puci a lui Klaus Iohannis de la sfârșitul anului trecut crede că a fost parcă anume făcută spre liniștea financiară a lui Klaus Iohannis… Mai ales că van Groningen se va retrage pentru a administra diverse fonduri bancare tocmai în ”Capitala Spionilor”, Viena…

Bonduri verzi de 400 milioane

”Primele obligațiuni verzi emise de Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piața locală a grupului austriac cu același nume, au intrat joi, 27 mai, la tranzacționare la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul bursier RBRO26. Banca a atras în aprilie 2021, la momentul derulării emisiunii, 400,5 milioane de lei de la investitori instituționali”. Aceasta este știrea care a atras interesul inițiaților sistemului, deși în comunicatul oficial s-a bătut monedă pe investitorii instituționali…

Bancher sau sindicalist în Piața Victoriei

Ca și entuziasmul nedisimulat al președintelui și CEO al băncii, Steven van Groningen : ”Prin listarea obligațiunilor verzi emise de Raiffeisen Bank pe Bursa de Valori București reconfirmăm angajamentul nostru de  a contribui atât la dezvoltarea unor comunități sustenabile și prospere, prin mobilizarea resurselor către proiecte care să genereze valoare pentru întreaga societate românească, cât și a pieței de capital din România prin diversificarea produselor oferite investitorilor români. De fapt Raiffeisen Bank a deschis drumul și altor companii de pe piața românească să îi urmeze exemplul”. Iar ca de obicei, emiterea obligațiunilor cu o maturitate de 5 ani și un cupon fix de 3,086% și cu o cerere de 650 milioane lei, fiind astfel suprasubscrisă de aproape 1,6 ori a trezit și interesul fondurilor mutuale, indiferent de, ghinion, cine s-o afla la adăpostul acestora…

Se caută un CEO…

Iar la nici două săptămâni după succesul fulminant al emiterii de ”bonduri verzi”, o altă știre a fost adăugată de singura structură contrainformativă care mai contează în România zilelor noastre la completarea acestui ”puzzle vienez”. Și al cărui ”beneficiar final” începe să fie deja tot mai clar identificat : ” Steven van Groningen, președinte și CEO al Raiffeisen Bank România, se pregătește să se retragă de la conducerea executivă a băncii, după 19 ani, o perioadă marcată de achiziția Băncii Agricole, bumul economic și al creditării bancare, perioada de criză și revenirea la ani de creștere, dar mai sustenabil”.

Ce n a putut Băsescu va reuși Iohannis

Mai mult decât atât, ”grupul austriac Raiffeisen a început un proces de recrutare pentru viitorul CEO”. Pe lista celor care urmează să îl înlocuiască pe cel mai longeviv șef de bancă de pe piața românească ”fiind atât bancheri din bancă, dar și din alte bănci, cât și expați”.

Chiriașul din Sibiu

Dar cine este de fapt Steven van Groningen, considerat deja la un anumit nivel al sistemului drept viitorul bancher al lui Iohannis? Este chiar fostul chiriaș al lui Iohannis! Și încă unul extrem de generos și care nu s-a prea uitat la bani atunci când oamenii săi au trebuit să negocieze ”prețul corect” pentru casa din strada Nicolae Bălcescu nr. 29, aflată în zona centrală a Sibiului. Și în care, de peste 15 ani funcționează o filială a Raiffeisen Bank România… În chiar casa soților Iohannis, aia cu ”beleaua penală”… Și chiar dacă în anul 2017, soții Iohannis pierdeau drepturile asupra imobilului dobândit ilegal, atâta amar de vreme aceștia au beneficiat de sume uriașe de bani. Întrucât spațiul închiriat de banca prezidată de van Groningen a generat venituri substanțiale, de aproximativ 640.000 euro, doar până în luna august a anului 2015! Iar printr-o anexă la contractul inițial, Raiffeisen a făcut și un gest rar întâlnit pe piața imobiliară a Sibiului condus la acea dată de chiar Klaus Iohannis, propunând ”de bună voie și nesilită de nimeni” nu doar să mărească rata la 60.000 euro anual, dar și să plătească în avans 180.000 euro. Adică banii înainte pentru trei ani!

Sufrageria lui Steven

”Îmi pasă, de aia am fost în Piață” a susținut sus și tare Steven van Groningen decizia de a se afișa în fruntea manifestațiilor de noapte din Piața Victoriei, împotriva controversatei Ordonanțe 13. O prezență de-a dreptul nefirească și fără precedent, în niciun colț al lumii, pentru președintele unei reputate instituții bancare care își desfășoară activitatea în altă țară. Astfel că van Groningen a riscat chiar retragerea de la post, după ce superiorii Raiffeisen din Viena l-a chemat să dea explicații în legătură cu atitudinea de sindicalist pe care a afișat-o ostentativ la proteste. ”Aveam 30 de musafiri acasă, dintre care mulți s-au grăbit să ajungă în Piață. Era târziu când am ajuns noi, iar în partea opusă a pieței erau deja incidente pe care forțele de ordine încercau să le aplaneze. Totuși, am rămas impresionat de ceea ce am văzut și ne-am dus în continuare în fiecare seară, cu familia”. Iar cu toate că la un moment dat se vorbea de ridicarea licenței de bancher și, implicit, de terminarea carierei, se pare că șefii Raiffeisen de la Viena s-au ”înmuiat” brusc atunci când au aflat cine se afla printre cei 30 de invitați din ”Sufrageria lui Steven”… Decizie care s-a dovedit neprincipială, dar pe deplin ”înțeleaptă” pentru politica financiară a băncii, atunci când, imediat după instalarea liberalilor la Palatul Victoria, Guvernul Orban s-a grăbit să dea prin Ordonanță de Urgență o decizie prin care Raiffeisen nu a mai fost nevoită să returneze, alături de celalată ”vieneză”, BCR Erste, suma de 320 milioane de euro la bugetul statului! Și aceasta deși exista o hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care prevedea acest lucru!

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version