Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a făcut un anunţ important pentru părinţi şi elevi. În principal, sunt vizaţi adolescenţii de peste 16 ani.
Aceşti tineri ar putea fi vaccinaţi cu prioritate în etapa a treia, având în vedere că cei din clasele terminale vin la şcoală chiar şi în şcenariul roşu.
Valeriu Gheorghiţă a spus că se analizează o astfel de variantă. Propunerea în acest sens a venit iniţial din partea mai multor medici. O altă problemă este însă şi legată de testarea elevilor în şcoli. Din cele peste un milion de teste s-au folosit doar câteva mii.
„În condițiile în care vom avea, sigur, suficiente doze, evident că sunt o categorie importantă, având în vedere că sunt activi din punct de vedere social, ajung în clase, stau împreună, au examene. Da, este o situație pe care o luăm în calcul„, a declarat Valeriu Gheorghiță la postul Antena 3.
Şcolile, corigente la testare
Se pare că responsabilii din şcoli nu testază pe cât de mult ar trebui. Din cele peste 1 milion distribuite în şcoli s-au folosit doar câteva mii. Cifrele au fost confirmate chiar de ministrul Educaţiei, în direct la Antena 3.
„Testarea s-a făcut într-o proporție foarte mică. Din 1.150.000 de teste distrbuite s-au folosit doar 5000. În mod clar ceva nu merge bine„, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Medicii susţin vaccinarea elevilor
„Sigur că cei care au o posibilitate mai mare de a transmite, cum sunt tinerii nu doar 16-18, pentru că tinerii transmit mai repede, sigur că ar trebui să fie vaccinați, dar e greu de realizat„, a spus Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș din Capitală.
Vă reamintim, pentru elevii claselor 8, 12 și 13, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maxim 15 elevi pe clasă pentru gimnaziu sau clasa a 8-a și maxim 17 elevi pe clasă pentru clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal.