Din păcate, a devenit o modă falsificarea certificatelor verzi, în România. O nouă inginerie circulă şi ar fi fost inventată de medicii de familie. Se pare că unii medici de familie ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați.
Astfel, pacienții ar beneficia de concedii medicale plătite și ar obține certificatul verde, deși în realitate nu au avut Covid.
S-au dat amenzi de 4,2 milioane de lei
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că în ultimele șapte zile au fost făcute 7.924 de controale vizând modul în care sunt respectate măsurile anti-COVID și au fost date amenzi de peste 4,2 milioane de lei.
Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru:
- nepurtarea măștii de protecție – 17.237;
- nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea – 2.549;
- nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea – 306.
- De asemenea, au fost întocmite 40 de dosare penale, dintre care 16 pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
CE, veste bună pentru Republica Moldova
Comisia Europeană a decis ca certificatele de vaccinare anti-COVID-19 eliberate în Republica Moldova să fie recunoscute în spaţiul comunitar, indică un comunicat al executivului UE. Conform aceleiaşi decizii, sunt recunoscute şi certificatele digitale emise de autoritățile din Georgia, Serbia și Noua Zeelandă.
„Aşa cum am fost alături de partenerii noştri în lupta împotriva pandemiei, continuăm să lucrăm împreună pentru a ne deschide în siguranţă. Aducem veşti bune înaintea reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic.
Salut faptul că Georgia, Republica Moldova, precum şi Serbia s-au alăturat sistemului nostru de certificat digital COVID şi aştept cu nerăbdare ca mai mulţi vecini ai noştri să se conecteze cât mai curând posibil”, a declarat comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi.