Cauta

Săracii vor plăti factura Covid

Țările în curs de dezvoltare vor suporta majoritatea costurilor crizei coronaviruslui, avertizează un nou raport al ONU.

Lumea se se recuperează inegal după criza sanitară, iar țările sărace rămân în urmă. „

Este într-adevăr frustrant să vedem cum răspunsurile la pandemie s-au desfășurat destul de disjunct. În timpul crizei financiare, a existat o declarație a tuturor țărilor avansate care evită protecționismul, dar în timpul pandemiei, am văzut o dublare a frontierelor, o întoarcere spre interior și o împingere către retorica de auto-încredere”, a declarat pentru Reuters Inu Manak, expert în economie politică internațională la Institutul Cato, Washington.

Minus 8 trilioane USD

Daunele cauzate de pandemie le-au depășit pe cele ale  Marii recesiuni din 2007-2009 în majoritatea părților economiei globale, dar s-au agravat în special în țările în curs de dezvoltare, potrivit raportului Conferinței Națiunilor Unite privind comerțul și dezvoltarea(UNCTAD).

Țările în curs de dezvoltare (cu excepția Chinei) vor fi, până în 2025, mai sărace cu 8 trilioane de dolari, ca o consecință a crizei coronavirusului.

Costul total al vaccinărilor întârziate – în termeni de pierderi de venit – se va ridica la 2,3 trilioane de dolari, lumea în curs de dezvoltare urmând să ia în considerare majoritatea acestei facturi.

Revenirea la tendința de venit pre-pandemică ar putea dura până în 2030 – reflectând cea mai slabă rată de creștere de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Finanțarea atât de necesară pentru multe țări sărace a fost acordată luna trecută, când Fondul Monetar Internațional a aprobat 650 miliarde de dolari în noi Drepturi Speciale de Tragere – DST, moneda de rezervă a FMI care poate fi schimbată cu valute puternice precum dolari SUA și care poate ajuta aceste națiuni.

Dar cea mai mare a alocării se va îndrepta spre națiunile bogate, deoarece DST sunt distribuite în funcție de cota FMI a unei țări, care la rândul ei este determinată de poziția economică.

Patruzeci de ani de servicii guvernamentale reduse, inegalități în creștere și impunitate pentru elitele financiare și corporative au afectat puternic economia globală chiar înainte ca pandemia de coronavirus să închidă economiile și să oprească comerțul mondial, susține raportul UNCTAD.“Creșterea post-blocare a fost concentrată în mare parte în țările bogate, care s-au bucurat de legături comerciale strânse și de stimultente fiscale puternice”.

„Și vedem o redresare, în Europa, poate în SUA, în China, dar nu vedem această redresare în lumea în curs de dezvoltare”, a conchis William Milberg, decan și profesor de economie la The New School for Social Research.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version