Cauta

România, cea mai mică rată de infectare Covid din Europa

România nu mai are epidemie de Covid

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, România a înregistrat cea mai mică rată de infectare cumulată la 14 zile din întreaga Europă. Totodată, rata de incidență cumulată la 1.000 de locuitori, în funcție de care se stabilesc zonele roșii, galbene și verzi, a ajuns, pentru prima oară, la 0,0, rată pe care în UE o mai deține doar Polonia.

România a devenit cea mai verde țară din Uniunea Europeană și chiar din Europa. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) atestă că țara noastră are, oficial, cea mai mică rată de infectare la 100.000 de locuitori, determinată în ultimele 14 zile. Diferența este foarte mare față de celelalte state. Astfel, rata de infectare la 100.000 de locuitori, în 14 zile, este, în România de 3,61, urmată de Polonia, cu 3,87, următoarele clasate fiind Ungaria – 6,47, Islanda – 9,34, Germania – 10,58 și Malta, cu o rată de 14,38.

La polul opus se află Cipru, cu o rată de infectare la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile de 493,13, Portugalia – 240,53, Spania – 215,12 și Irlanda, cu 109,16. Totodată, Grecia și Bulgaria, destinațiile turistice preferate ale românilor, au înregistrat rate de infectare de 71,11, respectiv, 14,69. În lista cu clasificarea țărilor în funcție de rata de incidență cumulată la 1.000 de locuitori, România se află printre cele 57 de state din lume cu o rată de 0,0, alături de doar trei țări europene, Polonia, Macedonia de Nord și Albania. Rate de 0,1 au fost consemnate în Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Islanda și Germania. De asemenea, rate de 0,2, care le plasează tot în zona verde, au fost raportate în Italia, Cehia, Republica Moldova, Slovenia, Serbia și Austria. În zona galbenă se află Portugalia, cu o rată de 2,4, Spania, cu 2,2 și Andorra, cu 1,7. În zona roșie au fost trecute Cipru, cu o rată de 4,9, și Marea Britanie, cu 4,4. Interesant este că și India este menținută în zona roșie, în condițiile în care rata de incidență cumulată la 1.000 de locuitori este de doar 0,5, rată care se regăsește în zona verde.

Vești bune degeaba

Faptul că România a reușit să scape de Covid este, într-adevăr, o veste bună, dar doar așa, de palmares. Pentru că autoritățile din țara noastră, deși știau foarte bine acest lucru, au prelungit starea de alertă și aproape toate restricțiile aberante. Epidemiologii susțin că rata de infectare la 100.000 de locuitori, determinată în ultimele 14 zile, este cel mai important reper pentru determinarea sfârșitului epidemiei, însă nimeni nu a vorbit despre raportarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Evident, ca să nu transmită cumva populației mesajul că în România nu mai există transmitere comunitară, scăzând și mai mult, dacă este posibil, ritmul de vaccinare. Pentru că, până la urmă, așa cum ni s-a transmis pe toate canalele, de la OMS, de la UE și de la Guvernul României, pandemia nu se va termina când Covid-ul dispare, ci doar când ne vom vaccina în masă. ”Uniunea Europeană şi-a atins obiectivul de a dispune de suficiente doze pentru a vaccina 70% din populaţia sa adultă împotriva Covid-19, Responsabilitatea de a administra dozele este a guvernelor celor 27 de state membre, iar unele avansează mai repede decât altele. Covid-19 nu este încă învins. Dar suntem pregătiţi să furnizăm în continuare vaccinuri – inclusiv împotriva noilor variante. Acum, statele membre trebuie să facă tot posibilul pentru ca vaccinarea să avanseze. Abia atunci vom fi cu toţii în siguranţă”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Vaccinarea obligatorie, tot mai aproape

Academia franceză de medicină şi cea de farmacie au emis un comunicat comun în care au precizat că obligativitatea vaccinării împotriva coronavirusului a populaţiei începând de la vârsta de 12 ani reprezintă singura opţiune realistă pentru menţinerea sănătăţii proprii, a altora şi de a se ajunge la imunitate colectivă. Obligativitatea se impune atunci când un vaccin eficient şi bine tolerat poate stăpâni o infecţie severă, potenţial mortală şi de necontrolat prin alte mijloace, au susținut academicienii francezi.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version