Cauta

OMS a stabilit. Vaccinarea anti-Covid la persoanele de peste 60 de ani trebuie făcută din 6 în 6 luni

Vaccinarea continuă a vârstnicilor, prioritatea numărul unu a UE

Grupul consultativ strategic de experți în imunizare (SAGE) al OMS a recomandat ca vaccinarea anti-Covid la persoanele cu vârste de peste 60 de ani și la cele cu comorbidități să se facă din șase în șase luni. Autoritățile europene au cerut statelor membre să ia măsuri pentru creșterea ritmului de vaccinare, având în vedere interesul din ce în ce mai scăzut al populației.

Promovarea acceptării și adoptării vaccinării împotriva Covid-19 devine o provocare în contextul scăderii interesului populației pentru vaccinare și al percepției de „revenire la normalitate”, a transmis Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Potrivit instituției UE, factorii care duc la scăderea absorbției trebuie identificați, chiar și în populațiile care anterior doreau să fie vaccinate.

”Viitoarele campanii de vaccinare pot lua în considerare dezvoltarea unei comunicări direcționate, concentrarea eforturilor pe atingerea grupurilor cu prioritate înaltă prin canale și mesageri de încredere și furnizarea de informații clare despre grupurile cărora li se recomandă vaccinarea, tipul de vaccinuri disponibile și momentul. De asemenea, oamenilor ar trebui să li se reamintească de ce este important să fie la curent cu vaccinarea (în special celor din grupurile de risc pentru forme severe de Covid-19. În plus, o simplificare a regimului de vaccinare împotriva Covid-19 ar contribui la o mai bună comunicare și ar putea îmbunătăți acoperirea vaccinală”, se arată într-un raport al ECDC. Grupurile prioritare sunt persoanele cu vârste de peste 60 de ani și cele cu comorbidități, care, conform Grupului consultativ strategic de experți în imunizare (SAGE) al OMS, ar trebui vaccinate din șase în șase luni. Utilizarea celui de-al doilea booster arată un model mai puțin evident și mai multă eterogenitate între țări. În general, fiecare doză de rapel ulterioară adăugată la campaniile de vaccinare arată o absorbție mai mică, a semnalat ECDC.

Imunitate hibridă?

Dovezile sugerează că imunitatea hibridă, adică vaccinarea după infectarea cu SARS-Cov-2, ar conferi o protecție puternică împotriva formelor grave de Covid-19, cu niveluri ridicate de protecție care poate dura peste 12 luni, arată ECDC. ”Cu toate acestea, este probabil ca imunitatea hibridă să nu se fi dezvoltat uniform între populații, bătrânii având cele mai scăzute rate. O campanie de vaccinare din toamna anului 2023, cu un scenariu optimist de absorbție ridicată a vaccinurilor în rândul persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste ca grup țintă, este de așteptat să prevină aproximativ 21-32% din totalul cumulat de spitalizări legate de Covid-19 de toate vârstele în UE/ Țările SEE până la 28 februarie 2024. Câștigurile suplimentare în prevenire sunt mai mari atunci când vizează persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, în loc de 80 de ani și peste”, mai precizează ECDC.

Vaccinare non-stop

Autoritățile europene consideră că, pentru a reduce impactul Covid-19, precum și spitalizările și mortalitatea aferente așteptate în 2023 (în special în sezonul de toamnă/iarnă), țările UE ar trebui să planifice o lansare continuă a vaccinurilor Covid-19. Astfel, eforturile de vaccinare ar trebui să se concentreze pe protejarea persoanelor adulte cu vârsta peste 60 de ani și a altor persoane vulnerabile, indiferent de vârstă (cum ar fi cele cu comorbidități subiacente și imunocompromise) în sezonul de toamnă/iarnă 2023, iar pentru a maximiza protecția individuală, ar trebui să se ia în considerare, de asemenea, oferirea vaccinării împotriva Covid-19 persoanelor cu vârsta peste 80 de ani și altor adulți vulnerabili, indiferent de vârstă, în primăvara anului 2023. Totodată, potrivit ECDC, țările ar trebui să ia în considerare necesitatea unor campanii combinate de vaccinare toamnă/iarnă împotriva Covid-19 și gripă, deoarece această abordare ar putea fi mai eficientă din punct de vedere administrativ, logistic și costuri.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version