Medicul Octavian Jurma anunță Apocalipsa în România în următoarea perioadă! Specialistul crede că valul 5 OMICRON va trece prin populație ca un trăsnet, cu 32.000 de cazuri pe zi.
Cercetătorul spune că viteza de creștere a numărului de cazuri Omicron în regiunea Gauteng, Africa de Sud, este mult superioară cu ce am întâlnit până acum în această pandemie, iar lipsa unor decizii rapide va putea aduce România în situația de a avea zeci de mii de infectări noi zilnice cu noua tulpină a virusului.
„Vă imaginați valul Delta comprimat doar în 4 săptămâni în România? Ei bine, în acest ritm Omicron poate disloca Delta cu ușurință și în România într-o singură lună. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor în format fizic în ianuarie va avea iarăși rol de catalizator epidemic trebuie analizată de pe acum”, scrie Octavian Jurma pe Facebook.
„Rugați-va că acest val să nu fie urmat de o creștere la fel de abruptă și de mare a numărului de internări după 2-3 săptămâni, respectiv de decese după 3-4 săptămâni. Rugați-va și vaccinați-va. Nu va pariați viață și sănătatea pe speranța că varianta Omicron este mai blândă”, a transmis medicul.
Peste 32.000 de infectări zilnice
Cercetătorul spune că măsurile adoptate recent de guvern pot încetini importul de cazuri și că vor întârzia cu câteva săptămâni debutul valului 5-Omicron, „însă devin aproape inutile odată ce Omicron devine răspândit comunitar și începe creșterea exponențială internă”.
El susține într-o analiză postată pe pagina sa de Facebook că pe ritmul de creștere observat în Africa de Sud, varianta Omicron poate ajunge cu ușurință la peste 32.000 de cazuri în România.
„Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem speră să ajungem la ieșirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32.000 de cazuri pe zi (dacă nu vom pierde iarăși capacitatea de monitorizare după 20.000).”, a comentat Octavian Jurma.
„De fapt varianta Omicron are potențialul să producă primul val pandemic cu adevărat pan-European în ianuarie. Acesta este și secretul naturii dezlănțuite împotriva noastră, mereu poate face ceea ce noi nu ne putem imagina. Negarea realității este o soluție confortabilă psihologic, însă nu ne poate ajută să ieșim învingători din acesta cumplită criză”, a mai scris cercetătorul.