AcasăCORONAVIRUSIoana Mihăilă a prezentat cifrele reale ale pandemiei. Câți români au murit...

Ioana Mihăilă a prezentat cifrele reale ale pandemiei. Câți români au murit din cauza Covid-19

Ioana MihailaIoana Mihăilă a prezentat cifrele reale ale pandemiei. Câți români au murit din cauza Covid-19

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a prezentat, joi, concluziile raportului privind decesele COVID. Oficialul a declarat că sunt diferențe de până la 500 de decese COVID pe spital raportate între platformele CoronaForms și Alerte MS.

Cauzele identificate au fost organizarea raportării, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare, susține ministrul.

Ioana Mihăilă a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal şi că OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele cauzate de COVID, codurile fiind preluate şi în sistemul oficial de raportare din România.

„S-au analizat mai multe surse de informaţii. Analiza surselor oficiale a datelor de la INS, arată cifrele: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat U071 şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat U072. De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat”, a afirmat ea.

Diferențe de până la 500 de cazuri pe spital între raportările între cele două platforme

Ioana Mihăilă a prezentat o analiză a deceselor pentru cele două coduri raportate de spitale. „Aceste date sunt raportate de spitale către INSP şi arată că pentru anul 2020 s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19 şi 25.875 cu diagnostic secundar. Referitor la la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 – deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID”, a detaliat ministrul Sănătăţii.

În sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS – 18.948 de decese, a precizat Ioana Mihăilă. Aceasta declara în urmă cu o zi că este posibil să nu știm niciodată numărul real al persoanelor decedate din cauza SARS-CoV2. Ioana Mihăilă a precizat, însă, că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Amintim că Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, susținea că „există diferenţe fundamentale” între cifrele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din cauza COVID. Voiculescu începuse o investigație în acest sens, pe care nu a finalizat-o.

author avatar
Andreea Vlad
416 afisari

2 COMENTARII

  1. Cifrele nu ‘bat’unele cu altele, dar pare evident totusi ca numarul deceselor ‘de Covid’a fost ‘umflat’ cel putin cu cele 6.181 decese cu diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID, altfel spus cazuri in care virusul nu a fost identificat. Atunci de ce au fost raportate ca si ‘decese Covid’? De fapt stim de ce (sau macar banuim) dar ar fi cazul ca guvernantii pandemiei sa inceapa sa dea socoteala – legal – de mizeriile pe care le-au facut.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger