AcasăCORONAVIRUSHalucinant. În ultimul protocol Covid, antibioticele sunt permise doar copiilor

Halucinant. În ultimul protocol Covid, antibioticele sunt permise doar copiilor

Un protocol oficial care produce morți pe bandă rulantă

Deși tot mai mulți medici au atras atenția asupra obligativității administrării antibioticelor pacienților Covid, Ministerul Sănătății insistă să le interzică, susținând că ar fi un abuz. Pe de altă parte, în cazurile pediatrice, antibioticele sunt premise în orice formă de SARS-Cov-2. În ce privește antiviralele, acestea pot fi prescrise și pacienților tratați la domiciliu, însă medicii de familie au fost împiedicați de autorități să facă acest lucru.

”Nu se asteaptă mai mult de două zile de febră și tuse”, a atras atenția dr. Cristian Socolov, doctor în științe medicale, care a recomandat prescrierea de către medicii de familie a unui antibiotic cu spectru larg de acțiune, cum este Augmentin. Cu toate acestea, ultimul protocol terapeutic pentru tratamentul bolnavilor Covid, elaborat luna aceasta de Ministerul Sănătății, insistă pe faptul că antibioticele ar fi un abuz.

”Antibioticele nu se utilizează în tratamentul Covid-19. Ele ar trebui prescrise foarte rar de la începutul tratamentului, deoarece coinfecțiile bacteriene simultane infecției SARS-CoV-2 sunt foarte rare. Se administrează antibiotic doar dacă este demonstrată o infecție bacteriană concomitentă. Inițierea tratamentului antibiotic pe parcursul îngrijirii pacientului cu Covid-19 se face dacă s-a produs o suprainfecție bacteriană. Alegerea antibioticelor pentru situațiile rare de infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată trebuie să țină cont de eficiență, dar și de riscurile de dismicrobisme. Pentru infecții asociate asistenței medicale de etiologie bacteriană care apar în timpul îngrijirii pacienților cu Covid-19 este important să fie decis tratamentul și în raport cu circulația bacteriană în respectivul spital. Principalul suport pentru pacienții cu forme severe și critice de Covid-19 este corectarea hipoxemiei, la care este necesar să aibă acces rapid pacienții cu forme severe/critice”, se arată în protocolul Ministerului Sănătății.

În cazurile pediatrice, antibioticoterapie și în formele ușoare

Strategia terapeutică pentru cazurile pediatrice diferă foarte mult de cea a adulților, deși sistemul imunitar al copiilor este mult mai puternic. Potrivit protocolului Covid, în cazurile pediatrice, tratamentele pentru formele ușoare sunt medicamentele simptomatice, antiinflamator nesteroidian și antibioticoterapie (când există semne de asociere a unei infecții bacteriene). În forma medie, fără oxigenoterapie, copiii trebuie tratați cu simptomatice, antiinflamator nesteroidian sau corticoterapie (la latitudinea medicului curant), precum și antibioticoterapie, în aceste cazuri folosindu-se antibioticele indicate în pneumonia comunitară. Totodată, în formele severe și critice de Covid la copii se vor administra simptomatice, antibioticoterapie adaptată, corticoterapie (dexametazonă 0,15 mg/kgc/zi -maximum 6 mg/zi, metilprednisolon – 0,8 mg/kg/zi -maximum 32 mg/zi, hidrocortizon), anticoagulant în doză profilactică (enoxaparina) – în funcție de factorii de risc (clinici și biologici) pentru tromboza venoasă; – antiviral (remdesivir) – la recomandarea medicului specialist de boli infecțioase, precum și imunomodulator (tocilizumab) – la recomandarea medicului specialist de boli infecțioase.

Antivirale, doar în protocol

Pentru pacienții adulți monitorizați la domiciliu protocolul Ministerului Sănătății stipulează că infectații asimptomatici nu primesc tratament, pacienții cu forme ușoare de boală primesc simptomatice și medicație cu efect antiviral dacă au factori de risc pentru evoluție severă, iar pacienții cu forme medii și severe care rămân la domiciliu pot primi și profilaxie a trombozelor dacă au și alți factori de risc (în primul rând imobilizarea la pat). ”Utilizarea de azitromicină (și alte antibiotice) și de corticoizi la domiciliu în Covid-19 reprezintă de cele mai multe ori un abuz, cu consecințe asupra pacientului, care poate dezvolta efecte colaterale ale administrării de antibiotice și poate avea o evoluție prelungită a bolii”, se arată în protocol. Mai mult, antiviralele nu pot fi prescrise de medicul de familie, astfel că pacienții trebuie să meargă în spitale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.452 afisari

8 COMENTARII

  1. Astia sunt cu capul?
    De cand se impune cu forta, fara temei legal, ba chiar impotriva juramantului lui Hipocrate un…. ” protocol de tratament” ?
    Tratamentul il stabileste medicul curant, liber profesionist, in functie de fiecare pacient !
    „Nu exista boli, ci bolnavi !”
    Tratamentul trebuie adaptat la nevoile pacientului si in functie de „comorbiditati”.
    Ceea ce citesc aici, daca e adevarat , imi da mult , mult de gandit.

  2. doamna doctor-jurnalist Claudia Marcu, cum ar fi ca inainte sa scrieti niste prostioare de articole sa intrebati mai intai niste medici infectionisti. Aveti o armata de astfel de doctori la Babes si Bals, de ce nu ii intrebati si pe aceia ce parere au despre administrarea de antibiotice intr-o boala virala precum Covid? Poate ca dvs nu ati aflat de numarul tot mai mare de bacterii rezistente la antibiotice, care apar tocmai din aceasta cauza: prescrierea antibioticelor fara rost.

    • Mai nea CATALIN, doctorii de familie in franta prescriu antibiotice pentru pacienții ce se tratează acasă, chiar si invermectina. Ce sa vezi, nu se mai aglomerează spitalele si nici nu mai au o asemenea mortalitate. Deci medicii francezi sunt criminali ca salvează vieti si au o mortalitate scăzută, iar ai noștri sunt salvatori ca omoară cu miile pacienți? Voi sunteti sănătoși la cap? Începând cu ministerul sănătății ca nu dotează cu medicamente spitalele si doctorii, ar trebui executați pe stadion. Si toti idioti care spun ca trecem prin aceasta criza ca nu sunt vaccinați romanii. Idioților de testare si tratare, cine se ocupa?

    • Mesajul dumneavoastră este fie neinformat, fie răuvoitor. Majoritatea prezintă suprainfecții. Mai mult unele antibiotice au arătat specificitate pentru acest virus. Ultimul protocol este ineficient. Favipiravirul nu este foarte eficient în formele avansate ale bolii.

  3. CINE naiba sunt „autoritatile astea”?? Bestia malefica Czeke Attila ? Arafat parca nu are atributii pe zona asta.. De unde vin ordinele aste criminale ?? De ce nu iese nimeni din sistem sa vorbeasca ?? De ce este mentinuta artificial situatia de criza ??

  4. Deci ne omoara cu zile prin refuzul de a da medicatie cum e peste tot in ue??? Trebuiesc acuzati de omor cu premeditare genocid!!!

  5. Bai, cei care nici acum nu sunteti pregatiti sa luptati pentru libertatea voastra si a familiei voastre, toti o sa ajungeti sclavi, la propriu, uitati-va si voi cum se comporta deja cobaii astia dublu vaxinati incap, nici unul nu misca in front !! E clar ca deja s-au facut modificari comportamentale in ei, ca doar de aia baga vaxxinurile alea otrava in ei, sa fie trestii statatoare, nici macar ganditoare nu mai sunt !! S-a cam terminat cu joaca, incepe macelul, bai, toti vaxinatii o sa fie taiati primii !!

  6. De aia au daramat guvernul ca sa nu isi asume NIMENI genocidul pe care Klaus Iohannis si Raed Arafat il institue asupra poporului roman. DE AIA NU LE TREBUIE GUVERN CA SA NU LE VINA PUSCARIA SAU GLONTUL CU DEDICATIE. LATRAII DE LA TEMBELIZOR NU STIU CA AU IMPINS TARA IN HAU…Si ce va fi dupa?! Imbecilii nu se gandesc…De aia avem joaca cu guvernul …ca toata hotia si mascarada cu covidul sa decimeze poporul. Arafat nu functiona fara securistii care il papuseaza…ex. eugen nicolaescu de la b.n.r.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger