Cauta

Francezii nu vor să fie cobaii vaccinului Covid

Pe măsură ce guvernele își pun speranțele pe un vaccin pentru a opri coronavirusul – și pentru a reporni economia – o țară s-ar putea confrunta cu mai multe dificultăți decât altele. Franța are una dintre cele mai scăzute rate de încredere în vaccinuri din lume.

Scepticii vaccinului reprezintă o parte importantă a publicului francez, suficient de mare pentru a împiedica o campanie de vaccinare. “Oricum nu îl iau, nici eu, nici copiii mei, nici oamenii apropiați de mine. Nu vrea să fiu cobai pentru a mulțumi unele laboratoare”, a declarat viceprimarul din Marsilia, Samia Ghali.

Potrivit unui studiu Lancet publicat la începutul acestei luni, 41% dintre adulții francezi nu ar primi un vaccin împotriva coronavirusului dacă ar fi disponibil. Acest lucru face din Franța una dintre cele mai sceptice țări din cele 27 chestionate de firma de cercetare,  doar Ungaria (44%), Polonia (45%) și Rusia (47%) având mai puțină încredere într-un viitor vaccin. Michèle Rivasi, europarlamentar pentru partidul verde francez, în fruntea multor bătălii din jurul sănătății publice, este o figură familiară pentru scepticii vaccinurilor. În aprilie, ea a scris pe Twitter: “Vaccinurile împotriva gripei sezoniere nu funcționează nici pe departe la 100%. Cum putem considera că un vaccin împotriva coronavirusului poate fi de fapt eficient?”.

Ulterior ea și-a șters tweet-ul la presiunea colegilor săi. Experții sunt de acord că un moment decisiv pentru lipsa de încredere în vaccinul francez a fost criza H1N1 din 2009, în care au fost comandate 94 de milioane de doze și doar 6  milioane au fost administrate. “Astăzi, când îi întrebăm pe oameni de ce se opun vaccinării, aceștia menționează H1N1. S-a descoperit că un astfel de vaccin, numit Pandemrix, a provocat cazuri de narcolepsie, o tulburare gravă a sistemului nervos. Campania de vaccinare în sine a fost percepută pe scară largă ca fiind costisitoare și exagerată, pe fondul  suspiciunilor de conflicte de interese între experții în sănătate publică și industria farmaceutică”, spune Patrick Peretti-Watel, sociolog la INSERM care coordonează un proiect de cercetare asupra popuilației încă din  stadiile incipiente ale blocării franceze, la sfârșitul lunii martie.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version