La nivelul Municipiului București, rata de incidență cumulată calculată la 14 zile, în data de 21.03.2021, era de 5,33 la 1000 de locuitori.
Autoritățile locale au precizat anterior că nu se vor propune noi măsuri de restricție, ci doar prelungirea celor care sunt deja în vigoare și care expiră duminică, 21 martie.
Cu toate acestea, întrebat de jurnaliști dacă există posibilitatea carantinării Capitalei, în cazul în care incidența cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 va atinge nivelul de 6 la mia de locuitori, prefectul Alin Stoica a confirmat acest lucru.
Dr. Medicul Radu Ţincu trage un semnal de alarmă
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a subliniat că majorarea numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 se va traduce printr-o presiune mare pe secțiile de Terapie Intensivă.
Potrivit medicului, creșterea capacității nu se mai poate face prin cumpărare de paturi și ventilatoare, „pentru că nu există personal să poată deservi aceste echipamente„, ci mai degrabă se va realiza prin dislocarea unor paturi de ATI de la ceilalți pacienți, care n-au coronavirus, către zona COVID-19.
„Aceste pandemii, în istorie, evoluează sub aceste valuri. Este un fenomen natural care apare, însă de această dată valul al treilea din România este diferit față de cele de anul trecut, pentru că sunt circumstanțe diferite.
Discutăm de o variantă virală mai transmisibilă, cea britanică, asta înseamnă o rată mai mare de transmisibilitate.
Discutăm de o populație care a obosit după un an de pandemie, toate restricțiile acestea ne înfioară pe toți.
Nimeni nu mai dorește restricții, toată lumea dorește să își recapete viața de dinainte de pandemie„, a spus dr. Radu Tincu la Antena 3.
Cea mai bună soluţie: imunizarea colectivă
Întrebat dacă o măsură potrivită ar fi ca şi testarea să fie gratuită aşa cum este vaccinul, medicul Ţincu a precizat că testarea este singura metodă care ar putea oferi o imagine reală asupra evoluţiei pandemiei.
„Testarea trebuie să fie să fie crescută. Este singura posibilitate de a oferi o imagine asupra evoluției pandemiei.
Este clar că nu avem o testare suficientă și lucrul acesta a fost pe parcursul acestui întreg an.
Singura posibilitate de oprire a acestei pandemii este o imunizare colectivă care să depășească 70%„, a mai spus medicul toxicolog Radu Ţincu, pentru sursa amintită.