AcasăSOCIALCondamnată la moarte de un test Covid

Condamnată la moarte de un test Covid

Rudele celor morți vorbesc despre spitalele fantomă din Vestul țării

Senia Dumbra, din Arad, avea 63 de ani și un diabet de tip II. Într-o zi s-a simțit rău și au dus-o la spital, unde testul Covid a ieșit pozitiv, un test care i-a semnat condamnarea la moarte. Au dus-o în secția Covid și au tratat-o cu medicamentele protocolului oficial, doar pentru Covid. Medicamentele i-au provocat un accident vascular ischemic și în 6 zile au pus-o în sicriu.

Poveștile morților din Arad continuă. Nu pentru că doar aici se întâmplă, ci pentru că doar aici cei rămași fără mame au decis că vinovații trebuie să plătească. Testul Covid făcut Seniei Dumbra i-a fost fatal, pentru că, din acel moment, nimeni nu a mai tratat-o pentru adevărata afecțiune, ci doar cu medicamentele protocolului Covid, unele contraindicate pentru diabetici, iar altele cu reacții adverse mortale. Senia Dumba nu avea niciun simptom de Covid și, culmea, în a 5-a zi de la internare, al doilea test a ieșit negativ. O singură pastilă administrată la două zile de la internare i-a provocat atâta rău, încât, în ziua următoare a intrat în comă.

”În ziua de 18 noiembrie 2020, de la Spitalul Județean Arad, unde i-au făcut testul Covid, au dus-o la Spitalul Municipal. Acolo a fost cumplit, au lasat-o să moară de sete și nu au ajutat-o să meargă la toaletă. Nu avea nimeni grijă de ea. <<Du-mă acasă, fata mea, nu mă lăsa aici, că ăștia mă omoară aici>>, tot așa mi-a zis. M-am dus la spital, am luat-o și pe sora mea, și am intrat până în salon. Am certat-o pe infirmiera din salon că nu a ajutat-o pe mama și mi-a zis că nu are cum să se ocupe că sunt doar trei infirmiere care nu fac față la atâția pacienți. Până la urmă am ajutat-o eu pe mama și am pus-o pe olița. Sâmbătă, pe 21 noiembrie, m-a sunat mama să-mi spună că se simte foarte rău, că i-au dat vineri o pastilă. <<Așa mă simt de rău de la ea că parcă îmi vine să mor>>, mi-a spus. Am încercat să vorbesc cu doctorul, dar asistentele mi-au spus că nu există un doctor anume, că acolo care cum vine se ocupă de pacienți. Apoi mi-au spus că este o doctoriță care se ocupă de toți pacienții din spital. Mai după amiază, m-a sunat mama să-mi spună cu nu știe ce medicament a fost cel pe care i l-a dat vineri că se simte din ce în ce mai rău. Și iar mi-a zis <<fă ceva, Doina mea, și du-mă acasă!>>”, ne povestește Doina Dumbra, fiica Seniei Dumbra.

A intrat în comă, dar i s-a spus că doarme

Sâmbătă, 21 noiembrie, pe la prânz, Senia Dumbra i-a spus fiicei la telefon că se pune să se culce, că se simte tot rău. ”A fost ultima oară când am vorbit cu ea. Nu a mai răspuns la telefon. Am început să ne speriem. În după amiaza aceea am intrat pe coridor și medicul de acolo mi-a spus să stau liniștită că doarme, că i-au dat calmante, să nu o mai deranjăm, să nu o mai sunăm. Am plecat acasă, apoi spre seară am sunat-o din nou, dar nu răspundea și m-am dus la spital și cadrele medicale de acolo mi-au spus că mama doarme. Mi-au spus că a mâncat și că acum iar doarme, dar ea nu s-a mai trezit de atunci. Ea, de fapt, sâmbătă, la 13.30, intrase în comă. Însă nu ne-a zis nimeni. Apoi, duminică, au dus-o tomograf la Spitalul Județean. Au dus-o doar în pampersi, că toate hainele au fost ude, pentru că nimeni nu a schimbat-o. O pacientă din salon mi-a spus că mama e foarte rău și că de ieri nu mai mișcă. Îmi spunea că nu s-a ocupat nimeni de ea. Ei au tratat-o de Covid, ceea ce nu a avut, nu și-au dat interesul să o consulte de diabet sau să-i facă alte investigații”, ne mai spune Doina Dumbra.

Și-au dat seama prea târziu

Duminică, 25 noiembrie, medicul de la Spitalul Municipal Arad i-a spus fiicei doamnei Dumbra că mama sa făcuse accident cerebral ischiemic și că și-a dat seama prea târziu. ”Mi-a zis că mama e în comă, că saturația e bună, doar glicemia urca și scădea, plămânii sunt bine și că nu știe de ce, dintr-o dată, a făcut accident vascular ischemic și că e în comă. A doua zi, luni, la 12.30, doctorița a sunat-o pe sora mea și a trimis-o să ia niște injecții pentru accidentul vascular. Marți, pe la 11 dimineața, sora mea a sunat-o pe doctoriță, care i-a spus că este tot așa, dar că așteaptă să-i facă injecția. I-a spus că i-a schimbat tratamentul de diabet și că speră că o să fie bine. Pe la 12.30 ne-au sunat să ne spună că mama a murit. După ce am înmormântat-o, colega mamei de salon a venit la mine și mi-a spus că, de fapt, mama murise în noaptea de luni spre marți și nu înțeleg nici acum de ce ne-au mințit”, ne mai spune Doina Dumbra, fiica Seniei Dumbra.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.948 afisari

6 COMENTARII

  1. HORROR!!!!
    Si cate astfel de tragedii s-au intamplat in toate spitalele din tara si nimeni nu doreste sa faac ceva in sensul sa schimbe acesti conducatori imbecili care sunt pusi pe capatuiala cu pretul vieii oamenilor!!!

  2. Poate sa-mi spuna cineva in ce spital si care medic pe care l-a consultat in vreo problema medicala la intrebat daca sufera de alte boli si ce medicatie ia.??? Niciunul nu te intreaba nimic. te consulta daca-i COinteresat, iti prescrie medicatia care crede de cuviinta si adio si n-am cuvinte. Daca tu umilul pacient incerci sa-i spui ca ai si alte afectiuni, pentru care ai un anumit tratament si daca cel prescris de dansul nu interactioneaza negativ cu hapurile pe care le mai ai, dupa o privire ca aspra unei ganganii, spune invariabilul NU. Nuuuuooo nu cumva sa sune un coleg de specialitate sa-l consulte nuuuooo, el le stie chiar pe toate. Iar dovada este in articolul de fata. Am fost din nefericire in spipal in Franta. Nici macar la prima vizita nu a fost prezent doar un singur medic, ci au fost trei de diferite specialitati, iar dupa stabilirea diagnosticului, intotdeauna erau minimum doi medici si nu mai spun rezidenti. Numai LA NOI un doctor le stie pe toate, iar dovada este in cimitire. Aiasta-i alta poveste …. cum ar spune cineva. La cat de solitara e sleahta cand un membru e incoltit, ma indoiesc ca domna va afla vreodata avatarurile prin care a trecut mama dansei pana s-a urcat la cer. Nu santem noi vinovati ca ne-am nascut aici, ci ei sant ca-s contemporani cu noi…

  3. acum isi da seama si vanatul din Rumunika cum e cu casta medicilor, aka cultul lui Mengele 🙂 Tresirea, bai, ca va omoara astia pe toti 🙂 Care ajunge la Auschwitz, e pa si pusi 🙂

  4. Pana la urma Auschwitz si Birkenau erau locuri de vacanta fata de spitalele din colonie, sa intelegem?

  5. Nu mai poti avea incredere in medici si asistente!
    Sint criminali, nenorocitii!
    Sa aveti parte de acelasi tratament, medici si asistente si familiile voastre!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger