Cauta

Delta domină în UE, iar OMS cere amânarea celei de a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Anunțul care stârnește rumoare

oms

Delta domină în UE, iar OMS cere amânarea celei de a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Anunțul care stârnește rumoare

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat țările să amâne vaccinarea cu a treia doză. Solicitarea vine în contextul acordării unui sprijin pentru ţările mai puţin dezvoltate, astfel încât să existe un minimum de 10% persoane vaccinate şi în aceste zone.

Șeful OMS cere amânarea administrării serului până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie, transmite CNN. „Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetăţenii de varianta Delta. Dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Administrarea celei de-a treia doze a început deja

În contextul creșterii infectărilor cu varianta Delta, mai multe țări au început deja administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Preşedintele israelian Isaac Herzog s-a vaccinat cu a treia doză care a început deja să fie administrată pentru persoanele peste 60 de ani. Luni, Ungaria a anunțat că a demarat programările pentru a treia doză de vaccin, fiind prima țară din Uniunea Europeană.

De asemenea și Statele Unite iau în calcul cea de-a treia doză care va fi administrată persoanelor care urmează tratamente ori au patologii ce afectează sistemul imunitar. Germania și Marea Britanie au anunțat toate planurile de a oferi supra rapelul pentru anumite populații vulnerabile.

Vaccinul anti COVID-19: la unii din abundenţă, la alţii aproape deloc

Până acum au fost administrate peste 4 miliarde de doze de vaccin la nivel global. Mai mult de 80% au mers în țări cu venituri medii ridicate și superioare, chiar dacă reprezintă mai puțin de jumătate din populația lumii, a precizat șeful OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus denunţă de luni de zile inegalitatea vaccinării, în timp ce numai 1,5 persoane din 100 în ţările sărace au primit o doză de vaccin. El a reacţionat la faptul că Germania şi Israelul au anunţat campanii pentru o a treia doză – pentru vaccinurile ce necesită două doze iniţiale – aşa-numita „booster dose”, doză de consolidare.

În mai, şeful OMS a lansat o provocare: vaccinarea a 10% din populaţie în toate ţările lumii până în septembrie. „Pentru a ajunge acolo avem nevoie de cooperarea tuturor, în special a câtorva ţări şi companii ce controlează producţia globală de vaccinuri”, a subliniat expertul.

El a chemat în special grupurile farmaceutice să promoveze sistemul Covax, un sistem internaţional creat pentru a încerca să lupte împotriva inegalităţii vaccinărilor şi să ajute 92 de ţări sărace să îşi imunizeze populaţiile.

Ultimele stiri

  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Exit mobile version