Cum nu puțini sunt românii cu probleme de sănătate care se întreabă când vor reveni unitățile spitalicești la activitatea obișnuită, de dinaintea pandemiei COVID-19 și a încadrării unora dintre ele în spitale COVID, de la nivelul Guvernului s-au făcut câteva precizări importante.
Și anume s-a aflat că în perioada următoare ar urma să fie gata modificările aduse ordinului de ministru, care să permită direcţiilor de sănătate publică să reavizeze spitalele, în baza unor anumite criterii.
“Spitalele nu sunt închise şi spitalele au primit acordul prin modificarea ordinului să poată să-și deschidă şi circuite COVID şi non-COVID şi lucrul ăsta s-a întâmplat încă din luna martie. În plus faţă de asta, săptămâna aceasta am avut discuţii atât cu managerii spitalelor din ţară, cât şi cu direcţiile de sănătate publică şi am convenit un prim draft de modificare a ordinului de ministru, aşa încât să stabilim nişte criterii şi nişte trepte clare care, raportat la incidenţa din judeţul respectiv şi raportat la numărul de paturi de terapie intensivă ocupate, să ne dea liniile şi timpii în care putem să reducem numărul de paturi COVID şi să creştem numărul de paturi pentru pacienţii non-COVID”, a declarat ministrul Sănătății, aflată la o acțiune de vaccinare în comuna Vedea, din județul Giurgiu.
Spitalul Foişor a revenit la statutul non-COVID
Totodată, oficialul guvernamental a estimat că ordinul nou ar putea fi gata ân următoarele zile. ”Sper că până săptămâna viitoare să avem ordinul nou, aşa încât direcţiile de sănătate publică să aibă baza legală să reavizeze spitalele pe noile condiţii”, a anunțat Ioana Mihăilă.
În acest context, ministrul Sănătății a menționat că deja Spitalul de Ortopedie și Traumatologie ”Foișor” – de unde se știe că fuseseră evacuați mai mulți pacienți, luna trecută, seara târziu, unii dintre ei recent operați – a redevenit non-COVID. ”Foişorul a revenit la statutul non-COVID de săptămâna aceasta, a primit deja avizul Direcţiei de Sănătate Publică”, a precizat Mihailă.