Cauta

Circuitele, blocate. Ambulanțele refuză să ducă bolnavii Covid la spital

Bolnavii Covid, lăsați acasă fără tratamente până când ajung în stare gravă

Pe de o parte autoritățile și medicii ceartă pacienții Covid că stau prea mult acasă și ajung în stadii grave la spital, iar pe de altă parte ambulanțele refuză să-i ducă pe bolnavi în spitale. Astfel, fereastra de 7 zile, în care oamenii pot benefica de favipiravir sau anticorpi monoclonali pentru a evita evoluția nefavorabilă, este efectiv blocată chiar de către sistemul de sănătate.

Tot mai mulți medici semnalează faptul că pacienții testați pozitiv, care au simptome, nu pot ajunge în spital pentru evaluare din cauza faptului că cei de pe ambulanțe refuză să îi transporte sau îi conving pe bolnavi să refuze transportul. Fără ambulanțe, bolnavii Covid sunt blocați în case, încercarea de a pleca pe cont propriu fiind sancționată cu dosar penal pentru zădărnicirea și combaterea bolilor contagioase. La rândul lor, angajații ambulanței se confruntă cu deficit de personal și evită să piardă ore întregi în curtea spitalelor, până când pacienții sunt preluați de către medici.

”Dacă este un pacient cu formă medie de manifestare trebuie să cheme ambulanța și să se ducă la spital pentru evaluare, inclusiv pentru administrarea de anticorpi monoclonali. Noi nu putem da trimitere pentru spitale, pentru că ar însemna să vină în cabinet. Este foarte important ca acești pacienți să ajungă la timp la spital, nu în ziua a zecea. Din păcate am avut și eu situații în care ambulanțele nu îi duceau la spital. Omenește, îi înțeleg și pe cei de la ambulanță, pentru că sunt supraaglomerați și, odată ajunși la spital, stau la coadă până când sunt preluați pacienții la evaluare. Dar acești pacienți trebuie evaluați, nu neapărat internați, că se poate da tratamentul și acasă. Dar trebuie să facă o tomografie pulmonară, trebuie să facă niște analize de sânge și, în funcție de rezultate, să i se dea tratamentul potrivit. Sigur, mă refer și la anticorpi monoclonali, dar nici dextametazonă sau anticoagulant nu trebuie dați fără evaluare”, ne-a declarat dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București.

Medicii nu au ce să le facă

Medicii de familie ne spun că nu au ce face în cazul bolnavilor Covid decât să le spună să cheme Ambulanța. Aceștia le spun pacienților în a patra zi de boală că trebuie neapărat să ajungă la spital pentru evaluare. ”Nu mă interesează, să dea telefon la Ambulanță și să-i spună că medicul lui de familie i-a zis că este esențial să ajungă astăzi sau mâine la spital, ca să primească medicația potrivită. Dai telefon o dată, de două ori, de cinci ori și nu te lași. Asta e! Iar dacă cel de la Ambulanță refuză să te ducă la spital, îl pui să semneze și să spună de ce. Unii dintre cei de la Ambulanță îi conving pe pacienți să nu se ducă la spital, am primit semnale în acest sens”, ne-a precizat vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București, dr. Rodica Tănăsescu.

Vin infectați la cabinete

Foarte mulți bolnavi Covid, în disperare de cauză, merg la cabinetele medicilor de familie, în speranța că vor fi tratați, riscând infectarea celorlalți pacienți, dar și a personalului medical. ”Eu nu vreau să văd în cabinetul meu pacienți pozitivi Covid și, din păcate, în fiecare zi văd câte unul și îmi vine să-i strâng de gât, pentru că nu vin la cabinet teleportați, vin cu metroul sau cu tramvaiul. Ei bănuiesc că au Covid, unii știu că au și totuși vin și stau lângă ceilalți pacienți și apoi intră în cabinetul meu, ceea ce arată o iresponsabilitate majoră. După ce pleacă trebuie să pun lampa o jumătate de oră, să dezinfectez totul, timp în care ceilalți pacienți așteaptă”, a afirmat dr. Rodica Tănăsescu.

Ultimele stiri

  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Exit mobile version