Cauta

Cât va costa vaccinul Moderna?

Între 50 și 60 de dolari. Aceasta este ceea ce compania americană ar dori să perceapă pentru vaccinul său împotriva coronavirusului, potrivit Fiancial Times. Acest preț, care nu este încă final, este unul dintre cele mai ridicate dintre vaccinurile în curs de dezvoltare, cu cel puțin 11 dolari mai mult decât cel oferit de Pfizer Inc și BioNTech.

Tariful pentru programul de vaccinare al lui Moderna – care include două doze și se  ridică la 25 – 30 USD fiecare – ar trebui să se aplice Statelor Unite și altor țări „bogate” pe care compania vrea să le favorizeze. Potrivit uneia dintre sursele citate de „Financial Times”, prețul stabilit de Moderna „ridică îngrijorări și dificultăți considerabile în negocieri, din moment ce alte companii s-au angajat la prețuri mult mai mici”. Acesta este în special cazul AstraZeneca, care a semnat un acord cu Olanda, Germania, Franța și Italia pentru vaccinul său și al cărui preț ar fi între 3 și 4 dolari pe doză, comentează Les Echos. Luni, laboratoarele Moderna au intrat în ultima fază de testare a vaccinului.

Și acum, un experiment mult mai mare este în desfășurare, care a implicat 30.000 de oameni. Moderna este una dintre cele cinci companii pe care administrația Trump le tranzacționează în cadrul operațiunii sale „Warp Speed”, împreună cu AstraZeneca (partener în industria vaccinurilor Oxford), Johnson & Johnson, Merck și Pfizer. Scopul este fabricarea a 300 de milioane de doze de vaccin până în ianuarie 2021. Tehnologia dezvoltată de Moderna, bazată pe ARN-ul de mesagerie, nu și-a dovedit încă eficacitatea împotriva altor virusuri. Dar își propune să ofere organismului informațiile genetice necesare pentru a declanșa preventiv protecția împotriva Covid-19.

Săptămâna aceasta, Seth Berkley, director general al alianţei pentru vaccinuri GAVI,  a declarat că prețul maxim pentru un vaccin Covid-19 va fi 40 de dolari. Această sumă ar fi ținta  “cea mai mare”, potrivit unor surse din Uniunea Europeană.

Ultimele stiri

  • Prețul petrolului, la cheremul bancherilor centrali?
  • Libertatea de exprimare, noua afacere a lui Elon Musk?
  • Românii, obligați de UE să ia credite ipotecare pentru reabilitarea energetică a locuințelor
  • FCSB a luat titlul, performanța mai așteaptă
  • România, ţara pensiilor speciale. Cine sunt românii care beneficiază de aceste legi „cu dedicaţie”
  • Sudul Global, noul front al competiției geoeconomice dintre China și UE
  • Mașini mai puternice – mai multe accidente. Dacia face excepție de la regulă
  • O poveste cu sex și mită. „Fat Leonard”, escrocul pe care amiralii americani îl numeau frate
  • Reconquista americană în Africa de Nord
  • La revedere, Isus! Rămas bun, Darwin! Adio, Einstein!
  • Exit mobile version