Cauta

Autoritățile europene preiau discursul OMS. Se pregătesc noi restricții

ECDC consideră că restricțiile sunt cele mai bune măsuri pentru oprirea răspândirii Covid

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a transmis că noul coronavirus va continua să pună presiuni semnificative asupra sistemelor de sănătate și că se așteaptă apariția unor noi variante, mai transmisibile și mai periculoase. Instituția a recomandat, deocamdată în aeroporturi și în aeronave, purtarea măștilor de protecție, arătând că, e evoluție a cazurilor Covid ar impune noi măsuri de restricții, care s-ar fi dovedit cele mai eficiente. 

Dacă țările de destinație și de îmbarcare solicită certificate digitale și purtarea obligatorie a măștilor, pasagerii vor trebuie să se conformeze, a precizat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în ghidul măsurilor preventive din aeroporturi și aeronave.  Autoritatea europeană a avertizat că există mai multe scenarii pentru dezvoltarea în continuare a pandemiei.

”Traiectoria viitoare a pandemiei de Covid-19 va fi afectată de mai mulți factori, inclusiv durata imunității după infectare și după vaccinare, acoperirea vaccinală globală și apariția unor noi variante. Situația epidemiologică va continua să fluctueze, variantele vor continua să apară, potențial cu caracteristici diferite pentru transmisibilitate, evadare imună și severitate. Anticipăm că SARS-Cov-2 va pune periodic presiuni semnificative asupra serviciilor de sănătate publică și asupra sistemelor de sănătate”, susține ECDC. Potrivit instituției, odată cu publicarea Regulamentului European privind certificatul Covid digital al UE, certificarea vaccinării în Europa a fost armonizată, însă multe țări au decis să suspende verificarea certificatelor digitale. Cu toate acestea, în cazul în care o autoritate continuă să solicite verificarea unui certificat de vaccinare, cea mai bună opțiune este de a face o astfel de verificare înainte de sosirea în aeroport, arată ECDC.

Întoarcerea măștilor

Măștile de protecție medicale sunt printre cele mai eficiente mijloace de prevenire a transmiterii SARS-Cov-2, inclusiv a variantei Omicron, susține Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Ca atare, purtarea măștilor ar trebui să fie luată în considerare în spații interioare și exterioare aglomerate, inclusiv în transportul aerian. Totodată, în cazul în care plecarea sau destinația statelor impun purtarea măștilor de protecție în mijloacele de transport în comun, operatorii de aeronave ar trebui să solicite pasagerilor și echipajului să poarte mască.

Mai mult, autoritatea europeană consideră că operatorii de aeronave și aeroporturi ar trebui să încurajeze în continuare pasagerii și membrii echipajului, ca parte a comunicațiilor înainte de zbor, precum și în timpul călătoriei, prin indicatorare și anunțuri, să poarte mască de protecție și în timpul zborului, ca și în aeroport, ca modalitate de a se proteja pe ei înșiși și pe alții. În comunicarea lor, operatorii ar trebui să sublinieze că persoanele cu risc de a face forme grave de Covid vor purta aparat respirator FPP2 în timpul zborului, pentru propria protecție. Pasagerii care refuză să respecte măsurile preventive în vigoare vor avea accesul interzis în aeroporturi și în aeronave, dacă există o obligație în acest sens prin măsuri impuse de autoritățile locale sau naționale.

Poliția Covid

Potrivit indicațiilor publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, operatorii aeroportuari trebuie să numească un coordonator care să asigure aplicarea uniformă a măsurilor preventive pentru a se asigura că riscurile publice de sănătate în perioada acestei crize speciale sunt atenuate de toți cei care furnizează servicii în aeroporturi. Coordonatorul ar trebui să fie în contact direct cu autoritățile de sănătate publică ale aeroportului și cu autoritățile locale și naționale de sănătate publică.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version