Cauta

America aruncă la gunoi milioane de doze de vacin

Cel puțin 15 milioane de doze de Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson au ajuns la coșul de gunoi în ultimele luni.

Acest număr de doze irosite a fost raportat de statele americane sau de farmaciile care administrează vaccinurile la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică a țării.

Probabil că cifrele sunt subestimate, mai multe state sau agenții federale nu se regăsesc în datele la zi legate de coronavirus.

Motivele aruncării dozelor pot fi diverse: data expirării, eroare de diluare, probleme de refrigerare, flacoane crăpate … În plus, un flacon de vaccin care conține mai multe doze, odată deschis, celelalte trebuie apoi utilizate în următoarele câteva ore – și, prin urmare, sunt uneori aruncate din cauza lipsei de a găsi un furnizor.

Două lanțuri naționale de farmacii, Walgreens și CVS, au raportat peste două milioane de doze irosite fiecare și Walmart și Rite Aid, peste un milion.

Potrivit datelor anterioare furnizate de autoritățile sanitare, între începutul campaniei de vaccinare din SUA în decembrie 2020 și martie, au fost irosite doar 200.000 de doze.

Din cele 15 milioane aruncate, majoritatea au fost aruncate în lunile de vară (iunie-august), notează NBC.

Această cifră reprezintă o mică parte din numărul total de doze distribuite în țară din decembrie (aproape 444 milioane), precum și numărul de doze administrate efectiv (371 milioane).

Dar vaccinarea anti-Covid rămâne foarte inegală în lume, iar cursa pentru doze este o realitate, multe țări au reușit până acum să vaccineze doar o mică parte a populației lor, în special în Africa.

„Este o chestiune de corectitudine”, a declarat profesorului de sănătate publică al Universității York, Tim Doran. „Aveți țări foarte bogate, cu acces la vaccin, care pur și simplu aruncă doze.”

Ultimele stiri

  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Exit mobile version