Vaccinul anti-COVID de la Pfizer ar avea o eficienţă de 95 la sută şi ar urma să intre în România începând cu luna februarie, când vor fi aduse aproximativ 1 milion de doze.
Dar există o problemă pe care autorităţile n-au anticipat-o: unii medici refuză să se imunizeze. De ce? Fie au avut boala și au anticorpi, fie refuză pur și simplu. De exemplu, la Spitalul Colentina din Bucureşti, doar 65 la sută din cadrele medicale au răspuns afirmativ la întrebarea „Doriţi să vă vaccinaţi anti-COVID?„.
Specialiştii recomandă cu tărie vaccinarea
„Din 1390 de angajați, 890 au optat pentru vaccinarea anti COVID. Restul fie au avut boala și au anticorpi, fie au refuzat pur și simplu. Eu susțin vaccinarea tuturor cadrelor medicale expuse în această perioadă pericolului de a se infecta. Și nu in ultimul rând susțin vaccinarea anti gripală.
Eu am fost infectat cu coronavirus și am anticorpi, însă dacă nu voi mai avea în momentul în care începe vaccinarea anti COVID în România, mă voi vaccina cu siguranță. Cred că vaccinarea este bine să fie făcută de cât mai multe persoane pentru a nu se mai suprasolicita sistemul de sănătate.
Cu cât suntem mai mulți cei vaccinați, cu atât infecția cu SARS-CoV-2 nu se va mai răspândi și astfel vom putea ajunge la normalitatea de dinainte de pandemie„, a declarat managerul spitalului Colentina, Remus Mihalcea, pentru Antena3.
Rafila: „Prima tranșă de 1 milion de vaccinuri ajunge în România în februarie”
Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și candidat al PSD în Camera Deputaților, medicul Alexandru Rafila a fost chestionat despre modul în care s-au organizat autoritățile în privința obținerii și administrării vaccinului anti-covid.
Rafila a precizat că în cadrul întâlnirii cu reprezentanții instituțiilor responsabile să gestioneze epidemia de Covid-19, se pune la punct planul privind distribuirea primei tranșe de vaccin anti-covid.
„Cel mai devreme, prima tranșă de vaccinuri va ajunge în România în februarie, 2021. Uniunea Europeană are contract autorizat pentru 2,2 miliarde de doze. Raporatat la număr de populație, în România ar urma să intre din acest contract 9 milioane de doze, însă acestea se vor livra etapizat. Din primă tranșă, vom avea 1 milion de vaccinuri”, a explicat Alexandru Rafila.