Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), spunea, la începutul săptămânii, că varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat.
INSP subliniază că sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți.
Adrian Marinescu: ”Ne întoarcem la situațiile de dinainte”
„Formele medii și severe de COVID-19 au început să crească. Ne întoarcem la situațiile de dinainte, când nu aveam locuri de internare pe seară sau noaptea.
Aș trage un semnal de alarmă pentru ce va urma, sunt puține locuri de internare și probabil aceste creșteri, în viitorul apropiat, înseamnă destul de multe probleme pentru spitalele suport COVID-19.
Vorbim aici de tulpina din Marea britanie, care reprezintă un procent important pentru România, nu este predominantă, dar nici departe nu e. Această tulpina merge către tineri și cei mici, care vor face forme simptomatice medii și severe.
Deocamdata este în curs de evaluare. Nu aș spune că pacienții noștri tineri fac forme severe, dar totuși numărul lor a crescut. Probabil, în viitorul apropiat, se va vedea mai bine„, a spus medicul infecționist, Adrian Marinescu.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este convins că noua tulpină de coronavirus circulă în toate județele României, însă nu peste tot s-a făcut secvențiere.
În ceea ce privește o tulpină românească, Rafila spune că e mai degrabă vorba de o mutație care a fost descoperită și în alte 34 de țări, care încă nu pune probleme.