AcasăCORONAVIRUSCum să crești rapid producția globală de vaccinuri

Cum să crești rapid producția globală de vaccinuri

Liderii globali par să prindă în cele din urmă ideea că nicio țară nu va fi ferită de Covid-19 până când cea mai mare parte a populației lumii nu va fi vaccinată. Dar declarațiile lor bine intenționate vor fi lipsite de sens dacă vor continua să permită intereselor comerciale și geopoliticii să împiedice lansarea globală a vaccinurilor.

Producția celor mai eficiente vaccinuri din lume este concentrată în mâinile câtorva companii farmaceutice de top, țările bogate comandând până la patru ori numărul de doze de care au nevoie pentru a-și proteja populația. “Între timp, în ciuda noilor promisiuni statelor  G7 , doar aproximativ 20% din Sudul Global se poate aștepta să primească vaccinuri din inițiativa COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății până la sfârșitul anului 2021. Este nevoie de o soluție mai eficientă”, notează Gauri Khandekar, cercetător la Univestitatea din Bruxelles.

Țările occidentale ar trebui să ajute India și Africa de Sud să cumpere licențe.

India și Africa de Sud au propus deja o nouă abordare la Organizația Mondială a Comerțului: renunțarea la brevetele de vaccin COVID-19, astfel încât aceste țări să își poată mobiliza industriile farmaceutice pentru a produce mai multe vaccinuri și a le distribui mai repede. Cazul lor este convingător. În mijlocul unei pandemii globale, o renunțare temporară la brevet are sens. India produce deja 60 la sută din vaccinurile lumii, iar Institutul Serum (SII) este în prezent producătorul vaccinului AstraZeneca-Oxford (cunoscut în India sub numele de Covishield) la o rată de 70 până la 80 de milioane de doze pe lună. Lanțurile valorice farmaceutice indiene sunt extinse și mai adaptabile decât vechile industrii din Occident. Cu toate acestea, țările bogate, conduse de Statele Unite și Uniunea Europeană, unde au fost generate aceste vaccinuri, au respins această inițiativă.  Vor să își protejeze industriile farmaceutice împotriva concurenței de pe piețele emergente, inclusiv India, China și Africa de Sud.

Argumentele lor sunt și ele sensibile: dacă companiile farmaceutice sunt obligate să-și predea proprietatea intelectuală gratuit, le-ar lipsi stimulentele pentru continuarea cercetărilor ulterioare, ceea ce ar putea împiedica dezvoltarea de noi vaccinuri eficiente împotriva tulpinilor Covid-19. Dacă problema este că licențele sunt prea scumpe sau că Africa de Sud și India nu sunt dispuse să plătească sume atât de mari, atunci UE și SUA ar trebui să contribuie la subvenționarea acestor achiziții. La urma urmei, este în interesul lor să o facă. Cea mai bună opțiune în viitor este de a opta pentru achiziții bazate pe valoare a drepturilor de proprietate intelectuală sau a licențelor, așa cum sugerează Elias Mossialos, profesor de sănătate publică la London School of Economics, printre altele. Această strategie ar satisface toți actorii. Companiile farmaceutice ar fi destul de compensate. UE și SUA ar putea solicita credit pentru finanțarea efortului. India și Africa de Sud (și multe altele) ar putea produce vaccinurile de care toată lumea are  nevoie. Având în vedere miza ridicată implicată, un acord de acest calibru ar putea fi realizat doar la cel mai înalt nivel politic. G20, sub președinția italiană a noului guvern al lui Mario Draghi, ar putea fi cea mai potrivită platformă pentru convocarea unei ședințe extraordinare a părților implicate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger