Cauta

Promisiuni de amânare a ratelor pentru fermierii afectați de secetă

În cele din urmă, ratele bancare și de leasing ale agricultorilor afectați de secetă au șanse să fie amânate pentru 9 luni, dar de la data apariției actului normativ pe care Ministerul Agriculturii îl pregătește. Cum una dintre condiții este ca să nu fie înregistrate restanțe la plata ratelor, noul act normativ este cel puțin tardiv.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG privind suspendarea plății ratelor scadente aferente împrumuturilor, acordate fermierilor afectați de fenomenul meteorologic de secetă pedologică, în anul 2020. Aceste rate pot fi suspendate cel mult 9 luni, „prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare, cu obligația plății dobânzii și comisioanelor”, potrivit OUG.

„Măsura se acordă exclusiv fermierilor din sectorul producției primare de produse agricole ale solului, ale căror culturi au fost afectate de fenomenul meteorologic de secetă pedologică, indiferent de forma juridică de organizare și care au încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole”, se arată în proiect.

„Facilitatea poate fi acordată o singură dată și doar pentru creditele care nu înregistrează restanţe la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență sau fermierii au efectuat plata acestor restanțe până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată”, permite actul normativ.

Agricultorii cer din vară o astfel de facilitate, pentru că, de regulă, după recoltare și vânzarea producției, sunt plătite și ratele bancare și leasing-urile. Cum producție nu prea a fost, fermierii au ajuns să fie descoperiți, sub spectrul falimentului. Banca Națională a României nu a agreat o astfel de măsură, pentru că ar avea impact asupra sistemului bancar.

Ministerul Agriculturii a mai avansat un proiect de act normativ prin care starea de calamitate este asimilată forței majore, formulă juridică care să permită amânarea ratelor. Iar ca situația să nu se „rostogolească” la furnizorii de inputuri și traderi, cu consecințe negative tot pentru fermieri, această facilitate urma să se aplice și acestora, nu numai agricultorilor.

Nu toți fermierii au putut obține avizele de forță majoră de la camerele de comerț, se arată în preambulul proiectului de OUG. Așa că noul act normativ vine să rezolve problema.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version