Cronometrarea piețelor bursiere ar fi o strategie inutilă, după cum afirmă traderii. Totuși, parcă se apropie un moment de cumpănă pentru acțiunile americane.
Wall Street a avut cea mai bună primă săptămână a unei președinții de la Ronald Reagan încoace. Dar, după aproape toate măsurătorile standard, piața americană a atins niveluri de preț care preced de obicei o scădere abruptă, relatează UnHerd. În ceea ce privește raportul preț/vânzări, este cea mai scumpă piață din era modernă.
La fel și raportul preț/câștiguri, care a atins niveluri văzute ultima dată înainte de prăbușirea dotcom din 2000. În raport cu obligațiunile de stat, ar trebui să ne întoarcem cu un sfert de secol în urmă pentru a găsi niveluri similare de evaluare.
Având în vedere că achiziția de acțiuni înseamnă o expundere la toate riscurile asociate capitalului privat, în timp ce obligațiunile de stat sunt practic lipsite de riscuri, logica continuării creșterii pieței este greu de înțeles. De ce să faci investiții care te-ar putea ține treaz noaptea când ai putea face și mai mulți bani dormind liniștit?
Bulele funcționează precum schemele Ponzi
La apogeu, bulele funcționează precum schemele piramidale – Ponzi. Investitorii se pot aștepta ca acestea să se spargă, dar dacă ei cred că pot anticipa fenomenul, vor continua să cupere. Piața poate rămâne irațională mai mult timp decât pot rămâne investitorii solvabili. Un fel de profeție care se îndeplinește singură.
Însă există acum semne că sfârșitul se apropie. Să luăm de exemplu cazul străinilor care se înghesuie pe piața americană. Este adesea un indicator contrariu: fiind cumpărători relativ puțin informați, susceptibili să urmărească o tendință, ei se comportă precum pasionații de modă: cumpără un produs chiar în momentul în care creatorii de tendințe îl pun pe raft.
De asemenea, „pesimismul maxim” cu privire la Europa în timpul summitul de la Davos, comparativ cu exuberanța cu privire la SUA, este genul de emoție extremă pe care o găsim imediat după ce a început schimbarea. Nu s-ar ghici din titluri, dar în ultimele trei luni investitorii ar fi obținut de fapt un randament mai bun pe piața germană decât pe cea americană.
Având în vedere așteptările privind reducerile de impozite și dereglementarea în SUA, vor exista probabil unele investiții care vor umfla piața încă o perioadă. Cu toate acestea, istoria a demonstrat că, atunci când evaluările ating aceste niveluri, randamentele acțiunilor în deceniul următor sunt slabe.
Este posibil ca de data aceasta să fie diferit, că am intrat într-o nouă eră care a rupt cu toate precedentele istorice, că inteligența artificială va inaugura o eră de creștere economică fără sfârșit.
De fapt, singurul lucru care nu se schimbă niciodată este refrenul „de data aceasta este diferit”. Se aude la vârful fiecărei bule. Prăbușirea este cu siguranță aproape.
Se pregătește, pe ieri 😂😂😂bravo, jurnalismul la putere