Cauta

Revenirea globală a acțiunilor: investitorii pariază pe Europa

Acțiunile din zona euro au crescut cu aproximativ 4% în luna martie, depășindu-le pe cele din SUA

Investitorii pariază că Europa va conduce următoarea etapă a revenirii globale a acțiunilor, în timp ce o piață americană mai scumpă evocă amintirea bulei dot-com.

Fondurile speculative(hedging) sunt acum cele mai expuse la acțiunile europene în raport cu indice de referință mondial, conform datelor Goldman Sachs Group. De asemenea, fondurile mutuale au amplificat alocările pentru acțiunile din regiune cu cel mai mult din iunie 2020, potrivit unui sondaj recent realizat de Bank of America Corp.

Stoxx 600 vs S&P 500

“Perspectiva ca performanța Europei să fie mai bună decât cea a acțiunilor americane are cu siguranță argumente”, a declarat Paul Brain, director adjunct de investiții la Newton Investment Management. „Big Tech din SUA pare să fie complet evaluat și s-ar putea să se confrunte cu probleme din partea concurenței și a reglementărilor”.

Acțiunile din zona euro au crescut cu aproximativ 4% în luna martie, depășindu-le pe cele din SUA, iar investitorii se așteaptă să continue să urce dacă o revenire economică va majora profiturile companiilor. Asta în condițiile în care hype-ul  inteligenței artificiale care acaparează piața americană face ca soarta indicelui S&P 500 să depindă tot mai mult de un grup de acțiuni tehnologice relativ scumpe.

Alocarea fondurilor speculative pentru Europa față de indicele MSCI All-Country World a atins săptămâna trecută un volum de 5,8%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

În ciuda câștigurilor înregistrate de Europa în această lună, indicele său de referință Stoxx 600 pare încă ieftin. Raportul preț-beneficiu previzionat pe 12 luni, de aproximativ 14, este doar puțin mai mare decât media sa pe termen lung. Chiar și excluzând acțiunile tehnologice foarte bine evaluate, S&P 500 se află în zona scumpă.

Ponderea mai mare a Europei în sectoarele mai ciclice ar putea fi în favoarea sa, deoarece economii precum cele ale Germaniei și Marii Britanii par să se ferească de o recesiune prelungită, iar creșterea globală se va accelera. Orice relaxare a ratelor dobânzilor ar putea fi, de asemenea, de ajutor.

Strategii de la S&P Global și BlackRock susțin că încrederea față de acțunile eurpopene se îmbunătățește, iar oportunitățile de evaluare sunt mai bune decât în Statele Unite.

„Ar putea exista unele oportunități interesante pe piața europeană”, a spus Nicolas Simar, manager senior de fonduri de acțiuni la Goldman Sachs Asset Management.

Ultimul episod semnificativ de supraperformanță europeană  a durat aproximativ patru luni, între octombrie 2022 și martie 2023, iar Stoxx 600 a depășit S&P 500 cu peste 12 puncte procentuale în acea perioadă.

Ultimele stiri

  • Facem lucrurile cu cap: deblocăm proiectele restante și dezvoltăm Alba Iulia cu bani europeni
  • Gabriela Firea a convins lumea sportivă că este soluția potrivită pentru București
  • Incident cutremurător la o școală din Brașov. Patru elevi, acuzați că ar fi agresat sexual doi colegi mai mici
  • Se sparge buboiul afaceriștilor milionari din SERVICIILE SECRETE. Generalul Dumbravă ar fi „sifonat” tot la DNA!
  • Sectorul 4 începe construcția unui teatru în zona de sud a Bucureștiului
  • Poliția Română, mișcă-ți fundul în stradă!
  • Salvatorii, în alertă! Mașină lovită de tren, în județul Iași/Doi răniți, printre care și un tânăr de 16 ani – FOTO
  • PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an
  • UPDATE. Român arestat pentru TRĂDARE. Detalii de ultimă oră de la DIICOT/Cine e bărbatul – ar fi vrut să candideze la Primărie
  • Anunțul Chinei. Manevrele militare din jurul Taiwanului au ca scop testarea capacităţii de a „prelua puterea” în insulă – VIDEO
  • Exit mobile version